Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

ARANYKALÁSZOK, BÚZAKERESZTEK - KÖNYVBEMUTATÓ

Az idén 25. évfordulóját ünneplő Büki Aratófesztivál tiszteletére Bük Város Önkormányzata Bodorkós Andrást, a Büki Újság korábbi főszerkesztőjét kérte fel egy képes riportkönyv elkészítésére. A Büki Aratófesztivál délelőttjén mutatták be a könyvet a népes számú közönségnek, az arató bandáknak. Dr. Németh Sándor polgármester mondott köszönetet a könyvért elsősorban Bodorkós Andrásnak, de a Szülőföld Kiadónak is. Szép kiadvány született, régi, archív fotókkal, jelenkori digitális képekkel, riportokkal az események szereplőivel. A könyv magyar, német, angol és cseh nyelven jelent meg.

„Egy törökbálinti arató mondta, ha Bükre érkezik, haza érkezik. Haza érkezni kitüntetett szerep, és nagy-nagy izgalom, hogy miként fogadják az embert”- kezdte könyvbemutatóját Bodorkós András.

Majd arról szólt, hogy 25 év történetét nehéz besűríteni másfélszáz oldalba, egy négynyelvű kiadványba. Sok-sok barátot és ismerőst hozott az elmúlt negyedszázad, de különösen az első tizenöt év. A megjelent könyv egy időutazás, amely arra készteti az írót, hogy olyan fogalmakat tisztázzon, mint identitás, időutazás, paradigmaváltás, digitális világ. Az ősökhöz való kötődés és mai kor technikája ötvöződik a könyvben. Amikor 25 évvel ezelőtt Dr. Szele Ferenc polgármestersége idején elindult ez a fesztivál, akkor még senki nem gondolta, hogy ekkora sikere lesz a rendezvénynek, és negyedszázad múltán könyv jelenik meg a fesztivál történetéről.

A könyv régi fotói természetesen még nem a digitális korszak fotói voltak. Az első tíz év eseményeiről még kevesebb forrást találni. A második tíz évben Bodorkós András a helyi újság főszerkesztőjeként, fotósaként követhette, rögzíthette az eseményeket. Az utóbbi évek fotói pedig Büki László felvételei.

Farkas Csaba a Szülőföldünk Kiadó ügyvezetője a Szülőföldem Kincse díjat alapította, amelyet az idei évben hat kiemelkedő személyiségnek adták át, akik a Büki Aratófesztivál munkáját szervezték, végezték.  Először Dr. Szele Ferenc 25 évvel ezelőtti polgármesternek adták át a díjat, majd Kátai Ferencnének, aki a művelődési ház korábbi vezetőjeként fesztivállá szervezte a rendezvényt. Boda Dezsőné, Magdi néni a büki aratóbanda vezetőjeként érdemelte ki a díjat. Péter Imre, Őrimogyorósd egykori polgármestere, a kezdetektől az arató banda szervezője. Nagygeresd arató közössége is kapott díjat, akik 1991 óta vesznek részt a rendezvényen. Haraszti Gyuláné a Bük-Törökbálint Baráti Társaság elnöke évek óta szervezi a Budapest környéki arató bandákat a büki fesztiválra.

Ezt követően először Dr. Szele Ferenc és Horváth Lajos volt büki polgármesterek vették át az ajándékkönyveket, majd valamennyi aratóbanda tag átvehette az Aranykalászok, búzakeresztek könyvet.

A könyv része annak a kiadvány sorozatnak melyet Bük város Önkormányzata a település750 éves jubileuma alkalmából jelentet meg.

 

 

booked.net

» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés