Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

25 ÉVES A BÜKI ARATÓFESZTIVÁL

 

Felvonuló lovasok, hintók, lovas kocsik, gumikerekű kisvonatok, traktorok, buszok, jókedvű nótázó utasokkal, kézi kaszával, népi viseletben - Bük, Bükfürdő útjain. Ez is jelzi, hogy elérkezett az aratók ünnepe.

25. alkalommal szervezte meg a helyi művelődési központ Bükön az Aratóünnepet. Már péntek este az Etno-Folk Forgataggal hangolódhattak a vendégek a másnapi ünnepre. Délelőtt az arató bandák részvételével mutatták be Aranykalászok, búzakeresztek címmel Bodorkós András könyvét az arató fesztiválok 25 éves történetéről. ( A könyvbemutatóval külön cikkben foglalkozunk.)

Délután a csoportok hagyományosan egy istentiszteleten vettek részt a helyi katolikus templomban.

Ezt követően a város polgármesterének hintóját követve felsorakoztak az ünneplők. Lovas szekerekre, a Dottóra, a Lokira, a buszokra szálltak, autóba ültek. Az aratáson a német testvérváros, Illingen küldöttsége is részt vett.  A menet lassan haladt, hiszen a régi hagyománynak megfelelően útközben egy kis munícióval, enni és innivalóval látták el a majdani aratókat. Miután megérkeztek Bükfürdőre,  a rendezvény sátorban Tóth Tamás intézményvezető köszöntötte az arató bandákat.

A Himnuszt követően Ágh Péter országgyűlési képviselő mondott ünnepi üdvözletet. Örömét fejezte ki, hogy Bük városa folyamatosan megőrzi hagyományait, és a környék kulturális központjaként működik. Dr. Németh Sándor polgármester köszöntötte az arató bandák tagjait, a rendezvény iránt érdeklődőket, majd a csoportok képviselő vehették át a város ajándékait. Az aratás csapatai megérkeztek Nagygeresdről, Őrimogyorosdról, Répcelakról, Vitnyédről, Törökbálintról, Hegyfaluról, és az új csapat Fertőszentmiklósról. Természetesen a munkára készen álltak a bükiek is, ismét Boda Dezsőné, Magdi néni vezetésével.      

Sági Ferenc a művelődési ház akkori munkatársa a 25 évvel ezelőtti kezdetekre emlékezett vissza, amikor az alföldi mintát alapul véve Bükre is arató bandákat toborozva elindították a fesztivál ősét.      Ezt követően az aratóknak a Tavaszi szél citera zenekar kedveskedett, többek között arató dalokkal.

A törökbálintiak körében ismét itt volt Mester Sándor, a „szaxofonos”, aki évek óta a jó hangulat felelőse. Már a rendezvény sátorban megénekeltette a bandákat.

A szervezők az eget kémlelték, vajon megismétlődik-e a tavalyi aratást „köszöntő” zápor?

Közben a főszereplők kaszát, sarlót ragadtak és elindultak a búzamezőre. Tóth Tamás főszervező a búzatáblában megmutatta az arató bandák kijelölt terepét. Aztán – ugyancsak a hagyomány jegyében – a bükiek elvégezték az első kaszavágásokat. Megindult a munka.

Több száz néző figyelte a tábla széléről a színes népviseletbe öltözött csoportok munkáját.  Sokan csak ekkor szembesültek azzal, hogy ez bizony a paraszti munka egyik legkeményebb kihívása volt valaha. A kaszára erősített rendsodró biztosította, hogy a búza ne csak a mezőre essen, hanem a levágott búzából az asszonyok, lányok, a marokszedők kévéket készítsenek.

Bizony megizzadtak a kaszások, amire a búzaföld végére érkeztek. A büki banda az idén is összekapta magát, és elsőként végeztek a saját területükkel. Közben kattogtak a fényképezőgépek, készültek a video felvételek. Hiszen a múlt egy darabja ismét életre kelt a büki búzamezőn. Öröm volt nézni, hogy az idős nénik és bácsik mellett a fiatalok is kaszát, sarlót fogtak és megtanulták használni ezeket.

A munka befejeződött, az aratóbandák a búzakévékre telepedve fogyasztották el az otthonról hozott és az itt, Bükön ajándékba kapott uzsonnájukat. Előkerültek az aratópálinkás butykosok, a hazai borok. A learatott búzamezőn táncra perdültek táncos párok. A jókedvet a munka fáradtsága nem vette el.

Egy lovas hintó érkezett a búzaföldre, Dr. Németh Sándor polgármester érkezett vele.  Ez is hagyományok része. Boda Dezsőné, Magdi néni egy előre megfont búzakoszorút akasztott a polgármester nyakába. Mint azt Magdi néni elmondta: ez is régi hagyomány. Valamikor a föld tulajdonosát illette a koszorú. Az arató fesztiváli hagyomány szerint a mindenkori polgármester kapja a búzafonatot. Folytatva a hagyományt a polgármester pálinkával kínálta az aratókat. A kínálás szomjas szájakra talált.

A 25. Büki Aratófesztivál méltó volt a rendezvény múltjához. A megújított hagyomány él, működik.

Közben érkezik a hír: a rendezvény sátorban Korda György és Balázs Klári teli sátor előtt szerepel. Kérdezem is, ez hogyan lehet, hiszen még emberekkel teli a búzaföld!  Talán ez úgy lehetséges, hogy Bükön helye van a hagyományoknak, és a szórakozásnak. Erre is, és arra is van közönség.

A búzaföldön is jól munkálkodó táncos csoportok és a Répcementi Férfikar aztán este a színpadon is megmutatták, hogy a hagyományőrzésben itt is, ott is kiválók!

 



Forrás: Büki Újság
Szerző: varga

Kapcsolódó galéria:
Vissza a kategória oldalra

» Wellness ajánlatok Bükfürdőn | 2022. 06. 27.

» Válassza a Tourinform irodákat utazása tervezésekor és útközben! | 2022. 04. 29.

» Tájékoztatás a büki fürdővendégek részére | 2022. 04. 21.

» A jövő játékait telepítik Bükfürdőre | 2022. 03. 10.

» Magyar Fürdővárosok Szövetsége Egyesület 2022. évi prospektusa | 2022. 02. 16.

» A Tourinform Iroda év végi nyitvatartása | 2021. 12. 19.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés