Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Olvasószemüveg Endrei Judittal

Március 17-én az „Olvasószemüveg” c. könyvtári beszélgetéssorozat vendége volt Endrei Judit, a népszerű televíziós, kezdetben bemondónő, később magazinműsorok szerkesztője, műsorvezetője. A beszélgetés apropója „Korhatártalanul c. könyve volt, amely saját könyvkiadójának immáron 10. könyve. Az est végén kérdeztem könyvéről, ezáltal életéről, tevékenységéről is.

 

-          Miért tartotta szükségesnek foglalkozni az öregedéssel, az idősödő emberek életével, életmódjával?

-          Ma már én is a 60 feletti korosztályt képviselem. Sosem tagadtam a koromat, de én képes vagyok arra, hogy meglássam ebben az életszakaszban is a jót, a szépet, s napjaimat aktívan élem. Viszont nagyon sok olyan emberrel találkozom, akik nehezen élik meg az öregedést, az idő múlását, nem találják fel magukat, hiányzik belőlük a pozitív életszemlélet. Ne felejtsük el, hogy Magyarországon csaknem négymillió ötvenen túli nő és férfi él. S a számuk nem lesz kevesebb. Nincsenek könnyű helyzetben. A nyugdíjkorhatár kitolódott, de sok munkahelyen őket már nem becsülik meg igazán. Erőt vehet rajtuk a fölöslegesség érzése. S ha ehhez még magánéleti, egészségügyi problémák, gondok is társulnak, még nehezebben élik meg a mindennapokat. Ha pedig már nyugdíjasok, akkor esetleg nem találják meg azt a tevékenységet, amely fitten tartja őket, nem tudják valódi tartalommal megtölteni napjaikat. Ha van család, gyerekek, unokák, még az sem mindig segít.

-          Ön szerint fel lehet készülni az idősödésre, az öregedésre?

-          Igen, s legjobb, ha elkezdjük azonnal. Bár hozzáteszem, hogy egyre későbbi életkorban érzi úgy a ma embere, hogy idősödik. Egy mai hatvanas igazából ötvenesnek érzi, érezheti magát, s idősnek is csak úgy hetven tájékán. Más az életstílus, az öltözködés, mindenféle technikai eszközök vesznek körül minket. Nem lehet összehasonlítani a mai életformát a 20 évvel ezelőttivel. Régebbre meg már ne is menjünk vissza!

-          Az én olvasatomban a könyv tartalma két fogalmat jár körül: változás és változtatás. Hogyan jelennek meg ezek a  fogalmak az életünkben? 

-          Mindkettő több rétegben van jelen. Mi minden változik? Gyakran egybeesik a nyugdíjazás, gyermekeink kirepülése, emellett az öregedésnek számos testi  tünete is van férfiaknál és nőknél is. A  női klimax sokakat  nagyon kedvezőtlenül érint, pedig ma már ehhez is sok segítség kérhető. Sajnos gyakori az is, hogy valaki elveszíti házastársát, gyermekét, barátot, barátnőt – fogyatkozik mellőlünk a korosztályunk. És akkor már a változtatásnál is járunk: hogyan tudunk felülemelkedni a változásokon? Mit tegyünk, hogy ne a bánat, a keserűség határozza meg napjainkat, hogy legyen értelme egyáltalán az életünknek? Ehhez ad tanácsot a könyv.

-          Nem egyedüli szerzője a könyvnek.

-          Több fejezetet írt a húgom, Kurdics Erika, aki koach, tréner, de „bedolgozott” többek között dr. Jászberényi József, dr. Sándor Edit, dr. Osváth Péter. Ki-ki a maga szakterületének magas szintű művelőjeként tudott hasznos, megvalósítható tanácsokat, útmutatást adni az ötvenen túliaknak.

-          Mely területeken érzi leginkább a változtatás szükségességét a mai idősödő emberek életmódjában?

-           Mentálisan mindenképpen. Az a legfontosabb, hogy az agyunkkal el tudjuk fogadtatni, hogy mi a jó számunkra. Azt mondják, minden az agyban dől el. Legalábbis innen indul. És ha már elfogadtuk, hogy változtatnunk kell, akkor rövid távú célokkal induljunk. Nagyon sok területet érint a könyv: érzelmeink, önbizalom, öngondoskodás, technika, egészség-betegség, depresszió,  táplálkozás, mozgás, alvás, párkapcsolatok, generációk kapcsolata. Egytől egyig nagyon fontos területek.

-          Mit tart legfontosabbnak, a kiegyensúlyozott élet alapjának?

-          Első a fizikai aktivitás, a rendszeres mozgás az alap. Hiszen ez segít megőrizni egészségünket. S ha egészségesek vagyunk, minden egyszerűbbé válik. Nem kell nagy dolgokra gondolni: pl. napi fél óra gyaloglás már elég a jó közérzethez. Ha pedig felfedezzük (újra) a mozgás örömét, még többet fogunk mozogni. Ezzel aztán nemcsak fizikai állapotunkat tartjuk rendben, hanem a szellemet, az értelmet  is.

Másodikként a nyitottságot említem, enélkül nem jöhetnek létre újabb kapcsolatok, nem tudunk lépést tartani a világgal, a technikával. Milyen jó, ha tudjuk használni a számítógépet, az internetet, az okostelefont. Megkönnyíti a kapcsolattartást távol lévő gyermekeinkkel, unokáinkkal, tájékozódni tudunk a világban. Pedig először én is azt hittem, hogy ezek kimaradnak az életemből. Ma pedig már én sem tudom elképzelni a napjaimat a „kütyük” nélkül.

-          Láthatjuk-e Önt még televíziósként is?

-          Úgy hiszem, ennek ma már kevés az esélye. Az előző évben elfogadtam egy kereskedelmi csatorna hívását egy beszélgetős műsorra, de aztán rájöttem, hogy ez a fajta műsor már nem az én világom.

-          Sokfelé eljutnak a könyvvel, sok-sok ilyen beszélgetős estén, délutánon vannak túl.

-          Az a célunk, hogy minél szélesebb körben terjesszük az aktív élet tudnivalóit, hogy minél több embert vegyünk rá a változásra. Ezért hoztunk létre egy alapítványt is, s ezért teremtünk alkalmat a találkozásokra, a beszélgetésekre.

-          Köszönjük, hogy Bükre is eljöttek, s megosztották velünk is tanácsaikat egy gazdagabb, teljesebb idősléthez

 

Szerző: Galambos Ferencné

Kapcsolódó galéria:
Vissza a kategória oldalra

» III. Bükfürdő-Csepreg Félmaraton | 2023. 09. 18.

» Bringaakadémia és kerékpáros show műsor! | 2023. 09. 13.

» Idén ismét Bükfürdő-Csepreg Félmaraton | 2023. 08. 25.

» III. Bükfürdő-Csepreg Félmaraton | 2023. 07. 19.

» SK Sigma Olomouc (Cseh) - Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzés | 2023. 06. 23.

» Ifjúsági Ökölvívó OB | 2021. 09. 23.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés