Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Közmeghallgatás 2017.

Bük Város Önkormányzata elkészítette a 2017-es költségvetésének tervezetét. Ezt követően közmeghallgatást hívtak össze, hogy a város lakói kifejthessék a véleményüket az elképzelésekkel kapcsolatban.

 

Dr. Németh Sándor polgármester köszöntötte a részvevőket, majd jelezte, hogy egy rendkívüli testületi ülést tartanak, ennek megfelelően megállapította a testület határozat képességét, hiszen valamennyi képviselő jelen volt. Négy napirendi pont szerepelt az ülésen. Először a polgármester a Tájékoztatás a város környezeti állapotáról témakörben elemezte a várost érintő levegőminőséget, zaj terhelést, a települési hulladékgazdálkodást, a vízellátást, a szennyvíz elvezetést, a közlekedési viszonyokat, Összességében megállapítható, hogy az átmenő forgalom zaj és levegő terhelését kivéve a város környezeti állapota rendben van. Dr. Németh Sándor elmondta, hogy a következő napirendi pontban jelezni fogja, hogy hol várható fejlesztés a környezet javítása, megóvása érdekében

A második napirendben a 2017-es költségvetés fő irányairól beszélt a polgármester. A város gazdálkodását, fejlődését alapvetően a pénzügyi lehetőségek befolyásolják.

2016-ban az idegenforgalmi adóból befolyt értéke 269 millió forint, ami a vendégéjszakák növekedését jelzi. Sajnos 2017-ben csökken az idegenforgalmi adó állami kiegészítése, mert eddig 1 forint55 fillért adott az állam minden beszedett egy forint után, most ennek a mértéke 1 forintra csökken le. Ez Büknek 130 millió forint kiesés lesz.

Sajnos az állami elvonások növekvő tendenciát mutatnak, 2010-ben az elvonás 32 millió volt, most ez 203 millió forint lesz, még ehhez hozzájön az idegenforgalmi adó elvonás130 milliója.

A beruházások, felújítások több,mint 500 millió forintot jelentettek az elmúlt évben, ezzel a város vagyona jelentősen gyarapodott.  Az egyik beruházás a Bük 9-es kút fúrása volt, melyet az önkormányzat és a magyar állam a két tulajdonos finanszírozott, több mint 100 millió forint értékben. Felújították a főzőkonyhát, kicserélték az óvoda fűtési rendszerét, felújították az Iparutcát, ugyanitt összközműves telkeket alakítottak ki. Tárolót építettek az Idősek Otthona udvarára, a temetőben kőtárat hoztak létra, támogatták a Szent Kelemen templom környékének felújítását. A legnagyobb tavalyi beruházás átnyúlik a 2017-es évre, hiszen rövid időn belül átadásra kerülhet a Torkos utca 3. alatti új önkormányzati intézmény. Itt kap helyet a kormányablak, az épület hátsó részében és padlástérben pedig garázst és raktárakat alakítottak ki. Közel 600négyzetméter hasznos területe van az épületnek.

2017-ben működési bevételt 1,4 milliárdot tervez az önkormányzat, működési kiadásokra gyenge 1,4 milliárdot. Bevételi oldalon az idegenforgalmi adóból 300 millió forintot terveztek, iparűzési adóból 620 millió a tervezet, gépjármű adó 11 millió, építményadó 55 millió, összesen 987 millió a tervezett adóbevétel.

A beruházásoknál a fürdőközpont kialakításánál a gyógyhely pályázatra várnak, melynek a támogatási forrása 1 milliárd lehet, a teljes költség meghaladja a másfél milliárdot.

A második nagy tétel a sporttelep felújítása. A Magyar Labdarúgó Szövetség támogató határozata már kész, a társasági adó befizetésekből lehetne egy új épületet felhúzni, a tervezői költség becslés szerint 357 millió forintba kerül.

 Az iparterület kialakítása a város stratégiai érdeke. A Nestlé mögötti területen az önkormányzat már vásárolt területeket, amelyek a későbbi iparterület alapját képezhetik. A város bevételeiben meghatározó az iparűzési adó, így a jövőre gondolva kész tervekkel kell rendelkezni egy estleges fejlesztésre.

A bükfürdői csapadékvíz elvezetés megoldása szükségszerű. Össze kell hangolni a városrész központ kialakításával. Most az önkormányzat egy új közbeszerzési eljárást ír ki, amely ütemezetten tervezi a kivitelezést. A teljes beruházás összege meghaladja a háromszáz-háromszázötven millió forintot, most az első ütemben az állam által biztosított 112 millió forintot használnák fel, melyet az adósság konszolidációban részt nem vevő önkormányzatok kapnak. A második ütemben kapott 112 millió forintot pedig járda és a kerékpárút felújítására fordítja az önkormányzat. A Hétforrástól a Fehérló étteremig szeretnék megújítani a járdát és kerékpár utat. A Széchenyi park felújításához 100 millió forint pályázati pénzt vár az önkormányzat. A Kossuth utcában tavaly a fenyőfákat kivágták, az idei évben a szakemberekkel konzultálva az itt lakók választották ki a rossz talajt is eltűrő fafajtákat. A Családsegítő Szolgálat beköltözött a hivatal épületébe. A régi épülete lebontásra kerül. A vasút melletti járda felújítása tavasszal megvalósul. Elkészült a terv a bükfürdői fűtött buszváró építésére.

2017. szeptemberétől önálló bölcsődei csoport indul az óvodában, ahol 20 hetes kortól fogadhatják a gyerekeket.

A város tervezett bevételei és kiadásai összhangban vannak, az önkormányzat rendelkezik annnyi megtakarítással, ami biztosítani tudja a kormányzati és uniós pályázatok önrészét.


booked.net

» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés