Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

X. GYÓGY- BORNAPOK - BÜKI GASZTROFESZTIVÁL- 1. nap

Talán még soha nem előzte meg ilyen hírverés Bükön rendezvényt, mint a X. GYÓGY-BOR NAPOK ÉS GASZTROFESZTIVÁLT. Egy nótát írt a Cimbaliband együttes Bük, Bük, Bükfürdő címmel, a fesztivál sajtótájékoztatóra üzenetet küldött az Intim Torna Illegál, a Quimbi, a Csík együttes, a Cimbaliband, az Anima Sound System, a Nyughatatlan, az Ocho Machot pedig Szalai Marci személyesen képviselte. A fesztivált megelőzően a Trió TV egy klipet készített a Cimbaliband dalára, valamint a település 750 éves évfordulóján megidézték a régi birtokos szellemét.

A fesztivált megelőző napokban Bükön az internetes felületeken a Gyógy-Bor Napok volt a téma.

Az elmúlt héten megtartották a Város Bora és a Fesztivál Bora választást. Bük Város Bora kiválasztásában szakmai zsűri vett részt, a fesztivál győztesét társadalmi zsűri választotta meg.

Szerdán délután öt órakor a  Vivat Bacchus együttes hangolt a hivatalos megnyitóra.

"A bor az italok között a leghasznosabb, az orvosságok között a legjobb ízű és az ételek között a legkellemesebb. Egészséges és beteg ember számára egyaránt megfelelő, feltéve, ha azt mértékkel fogyasztjákmondotta ünnepi megnyitójában Rádonyi László, a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatója, a rendezvény fővédnöke. Ezzel a fesztivál filozófiáját is elmondta.

Dr. Németh Sándor polgármester a fesztivál történetéről beszélt. A tíz éve létrehozott ötletből a mai napokra a megye egyik kiemelkedő kulturális rendezvényévé vált a borfesztivál. A Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár szervezésében a „Nyugat- dunántúli régió kiemelt kulturális- és örökségturisztikai rendezvénye" címet nyerte el a Büki Gyógy-Bor Napok és Gasztrofesztivál.           Bük egyre inkább a környék meghatározó kulturális központjává válik, ennek fontos állomása lesz még ebben az évben a Magyar Dal Napja, melynek a fővárosa Bük város lesz.

Évekig a rendezvény gazdája a helyi TDM szervezet volt, melynek elnöke Spilenberg Andrea elmondta, hogy a város 750 éves évfordulója kapcsán rendezvénysorozatot szervez a város, valamint több könyv, kiadvány jelenik meg az évfordulón.

Tóth Tamás fesztivál igazgató az összefogás erejét emelte ki. Ez a városi nagy rendezvény ennek az eredménye. A fesztivál hagyományosan jó hangulatát igyekeznek megörökíteni. Az idei évben öt helyszín, színpad között válogathatnak a kilátogatók. ( Valóban nehéz volt döntenünk, hogy az egy időben több helyen is érdekes program közül melyiket nézzük meg.) Ajó zenék mellet jó borok, jó ételek várják a vendégeket.

A hivatalos megnyitó keretében kiosztották a borversenyek díjait. Tóth Béla borász beszélt a zsűrizés munkájáról, majd következet az eredményhirdetés. 2015-ben Bük Város Bora címet a szekszárdi Fekete Borpince 2009-es évjáratú Cabernet Sauvignon-a kapta, dobogós volt még  kőszegi Tóth Pincészet Kékfrankos bora és az ugyancsak kőszegi Alasz Pincészet Blauburger bora.

Érdekes módon a társadalmi zsűri is a Fekete Pincészet Cabernet Sauvignon borát választotta legjobbnak, így ez a bor kapta a Fesztivál Bora címet.

A megnyitón a forró hőségben is kitűnően táncoltak a szombathelyi Ungaresca Táncegyüttes utánpótlás táncosai.

Majd ismét a Vivát Bacchus kapta vissza a színpadot.

Közben már a Gasztro udvarban készültek a finom bemutató ételek. Bánszky Péter séf és csapata a Répce Gold Szállóból érkezett és egy különlegességgel,

Az Aja-gur Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület honfoglalás kori ételt készített kölesből.

Külön színpad van a gyermekműsoroknak.  Itt először az Inci-Finci Gyermekfoglalkoztató szerzett örömöt a kicsiknek, majd egy olyan előadó következett, aki világ nagy színpadain is szerepelt. Palya Bea. Az énekesnő gyermekműsorát mutatta be.

Bemutatkozott a nagy színpadon a „hazai” erősség, a vasvári gyökerekkel rendelkező Karak együttes. Ezt követően a másik nagy színpadhoz csalogatta a nézőket a Magyar Vista Sociál Club.

Ezzel párhuzamosan a Fürdő Étterem teraszán Jazz-Blues Udvarban a The Fourtissimo Jazz Orchestra mutatkozott be, majd a Solid Jazz Band lépett a színpadra.

Közben már tűt sem lehetett leejteni az egyik nagy színpad előtt, várták a nézők a nap fő attrakcióját, a Csík zenekart. Csík János és csapata, valamint a bői gyökerekkel rendelkező Lovasi András fergeteges koncertet adott. A népzene, és saját számok, feldolgozások váltották egymást. A mintegy háromezer fős közönség vastapsa nem engedte le a színpadról az együttest.  Ráadásként természetesen elhangzott a Most múlik pontosan….

Aki még a régi jó rock zenének akart hódolni, annak a szombathelyi Mokka elhozta a korábbi évtizedek rock slágereit.

Éjjelre a nagy melegtől, a sok programtól elpilledve számoltuk: ez még csak az első nap, még négy következik…..

Szerző: varga

Kapcsolódó galéria:
Vissza a kategória oldalra

» Március 15-ei ünnepi megemlékezés | 2024. 03. 06.

» 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 67. ÉVFORDULÓJA (2023. október 23. 14.00) | 2023. 10. 20.

» 15. Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál | 2023. 07. 17.

» Lakossági fórum HÉSZ módosítás témában | 2023. 04. 04.

» Büki Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadása 2022. október 15-én | 2022. 10. 13.

» Lakossági kérdőív Bük Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájáról | 2022. 03. 09.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés