Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Újabb könyvbemutató Bükön

A Magyar Kultúra Napján a két éve elindított Bük 750 könyvsorozat egy újabb kiadvánnyal  gyarapodott. Szabó József: Hiedelmek, hagyományok és népszokások a Répce vidékén című néprajzi gyűjtését mutatták be.

Pintér Anikó és Hujber Ferenc népdalokkal hangolták a szépszámú közönséget a megnyitó elején. Majd a szombathelyi Boglya Együttes erdélyi dalokkal szórakoztatta a közönséget.            A könyvbemutatón köszöntőt mondott Dr. Németh Sándor, Bük Város polgármestere a Bük 750 sorozat egyik kitalálója. A könyvet a sorozat többi kiadványához hasonlóan a Magyar Nyugat Könyvkiadó jelentette meg. A kiadó vezetője Dr. Gyurácz Ferenc büki származású irodalomtörténész is köszöntötte a közönséget, majd bemutatta a művet ismertető Dr. Horváth Sándor, néprajzos-muzeológust. Az előadó rögtön bevonta jelenlévőket is könyvbemutatóba, régi szavak jelentését kérdezte a közönségtől. Majd részletesen bemutatta a könyv fejezeteit.

 Mi az a csöndítés? – kérdezte először a közönségét az előadó. Aztán kiderült a válasz is: A csöndítés az, amikor valakinek a halálhírére megszólalnak a harangok, majd a temetése napjáig mindennap harangoznak. Mi az a csótár? – folytatódott a kérdéssor. Dr. Horváth Sándor ezeket az általa bemutatott könyvből hozta példaként. Ehhez hasonló kifejezések sokasága van a könyvben.

A  Répce vidéki népszokások, hiedelmek nagy része mára már kikopott az életünkből, teljesen eltűnt. A hagyományok közül  már csak néhány olyan van, amely ma is élő, gyakorolt tevékenység. Ezért is fontos, hogy megismerkedjünk a könyv értékeivel. Hiszen ezek a szokások akár „visszatanulhatók”.

 

 

Szerző: varga

Kapcsolódó galéria:
Vissza a kategória oldalra

» Március 15-ei ünnepi megemlékezés | 2024. 03. 06.

» 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 67. ÉVFORDULÓJA (2023. október 23. 14.00) | 2023. 10. 20.

» 15. Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál | 2023. 07. 17.

» Lakossági fórum HÉSZ módosítás témában | 2023. 04. 04.

» Büki Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadása 2022. október 15-én | 2022. 10. 13.

» Lakossági kérdőív Bük Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájáról | 2022. 03. 09.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés