Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Sajtótájékoztató a büki nyári programokról

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Bük, 2015. július 2.


Csík, Lovasi, Quimby, Muzsikás, Magyar Dal Fővárosa: ilyen lesz az idei kultúrwellness Bükön.

A július 2-i sajtótájékoztatón ismertették a fürdőváros nyári programjait, amelyben a települést immár markánsan jellemző minőségi turisztikai és kulturális programok mellett a gasztronómia játszik meghatározó szerepet.

 

Bük idén ünnepli fennállásának 750. évfordulóját. Ennek apropóján két nagy

rendezvénye is jubilál: az Aratóünnepet 25., a Gyógy-Bor Napokat 10. alkalommal rendezik meg. Az elmúlt évben bevezetett új kulturális programkoncepciót követve a Büki

Ünnepi Napok néven ismert programsorozat KultúrWellnes – A Büki Kultúr Kúra néven

folytatódik tovább, és felöleli a májustól egészen Szent Mihály napjáig tartó

kulturális eseményeket. A Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár által megszervezésre kerülő és a kisebb-nagyobb színházi előadásokat, koncerteket, hagyományőrző bemutatókat magába foglaló nyári programokon, fesztiválokon a magyar néptánc és népzene bemutatásán túl fontos szerepet kap a magyar könnyűzene és jazz, a modern tánc, valamint a bor- és gasztronómiai kultúra is.

 

Kultúr Kúra:

 

Test és szellem kikapcsolódik, feltöltődik Bükön - a wellnesskultúra mellett a kultúra közérzetjavító hatását is szeretné látogatóival megismertetni a város. Ehhez Lovasi András és a Csík zenekar, a Quimby, a Muzsikás Együttes és a Buda Folk Band ünnepi koncertje, vagy éppen a Besh O' Drom ad kiváló alapot, a kiemelt programok közül pedig az Aratóünnep, a Büki Gyógy-Bor Napok, az Etno-Folk Forgatag illetve a Magyar Dal Fővárosa.

 

4. Etno-Folk Forgatag (július 10.)

Július 10-én negyedik alkalommal rendezi meg a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár az Etno-Folk Forgatagot. A rendezvényen évről évre a hazai folk-, etno- és világzene legkiválóbb formációi lépnek színpadra. Ebben az évben érkezik a negyven éve működő, a balkáni népzenéket feldolgozó Vujicsics együttes, a magyarországi világzene nemzetközileg is elismert nagykövete, a Makám. A Vas megyei színeket a horvát dallamvilágot megidéző Koprive Tamburazenekar képviseli, a fesztivált pedig a főleg moldvai népzenéket modern elemekkel keverő Zombori vezeti fel. A lezárásról, és a hangulat csúcsra járatásáról pedig a magyar népzenét sajátos stílusban prezentáló Folk Error gondoskodik majd. A koncertek között sem kell unatkoznia a közönségnek, hiszen érkeznek a Langaléta Garabonciások, akik vidám vásári komédiákkal és huncut felnőtt mesékkel töltik ki a hangbeállások idejét.

XXV. Aratóünnep (július 11.)

 

Idén lesz 25 éves a város legnagyobb múltú - kulturális értelemben is vett – hagyománya, az Aratóünnep. Hintós felvonulással, kézikaszás aratóbemutatóval, az eddigi aratófesztiválokat feldolgozó exkluzív kiadvány bemutatásával, folklórműsorral és aratóbállal teszik színessé a július 11-i eseményt, melyen fellép Korda György és Balázs Klári is.

 

X. Gyógy-Bor Napok Gasztronómiai Fesztivál (július 22-26.)

 

Tematikus színpadok (gyermek-, gasztro-, jazz-blues- és borszínpad), valamint remek zenék várják Bük legnagyobb összművészeti- és gasztrofesztiváljára érkezőket a tizedik alkalommal  megrendezésre kerülő Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztiválon. A Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága által kiírt pályázat keretében a fesztivál elnyerte a „Nyugat- dunántúli régió kiemelt kulturális- és örökségturisztikai rendezvénye" címet.

 

Az ötnapos eseményen a zenei sokszínűség jegyében olyan népszerű előadók lépnek fel, mint a Csík zenekar Lovasi Andrással, a Quimby, Palya Bea, a Beshodrom, a CimbaliBand, a Balázs Elemér Group, Szabó Balázs Bandája, az Ocho Macho, az Intim Torna Illegál vagy az Anima Sound System.

 

 

Augusztusi programok:

 

Augusztusban Horvát Nemzetiségi Nap, a 60-as éveket megidéző zenés időutazás, retrofesztivál, operettgála és ünnepi koncert várja a Bükre látogatókat. Az Államalapítás Ünnepe alkalmából augusztus 19-én 9 órakor Vas Megye Közgyűlése és Bük Város Önkormányzatának Képviselő-testülete közös ünnepi ülést tart, melyen bemutatják a Vasi Szemle büki számát, sor kerül Felsőbüki Nagy Pál felújított síremlékének, valamint a felújított I-II. világháborús hősi emlékműnek ünnepélyes avatójára, este egy hamisítatlan Beat utcabállal várják az érdeklődőket.. A másnapi ünnepi koncerten fellép a Muzsikás együttes és a Buda Folk Band.

 

 

Magyar Dal Fővárosa (szeptember 13.)

Idén Bük lesz a magyar dal fővárosa, amibe a város nem csupán a helyi gyógyfürdőt vonja be a nagyszabású koncertfolyam lebonyolításába. A program regionális összefogással valósul meg, így az egész hétvégét betöltő rendezvényben a közeli Szombathely és Zsira is a fürdőváros partnere lesz.

A városban egész nap közlekedő zenevonat fedélzetén amatőr zenekarok szolgáltatják a zenét, Bük, Zsira és Szombathely között a már hagyományos 30Y jelzésű kultúrbusz szállítja a közönséget, amelynek utasterében koncertfotó-kiállítás nyílik.

A büki koncerteketegy részét a Gyógy- és Élménycentrum területén tartják. Délelőtt a Kakaó zenekar és a Tarisznyások együttes szórakoztatja a gyerekeket, majd helyi csoportok bemutatkozása következik, fellép még a WellHello és az Expresz Zenekar. A délebédhez a Pannon Cigányzenekar és tanítványai szolgáltatják a muzsikát, délután mintegy tucatnyi formáció váltja egymást a fürdő parkolójának színpadán. Fellép egyebek közt Karácsony János és Somló Tamás, Harcsa Veronika, a Kowalsky meg a Vega és a Pál Utcai Fiúk. Az estet a 30Y zárja.

 

Gaszto Kúra:

 

A nyári programok időszakában a helyi termelői piac árusai is kínálják majd kézműves ajándéktárgyaikat, az érdeklődők megkóstolhatják a helybeli mézeket, a házi készítésű lekvárokat, sajtokat és húskészítményeket, savanyúságokat, valamint a termelői borokat.

 

A Gyógy-Bor Napokon gasztronómiai bemutatókkal, örömfőzésekkel várják a kulináris élvezetekre vágyókat. Honfoglalás kori, hódoltság korabeli, őrvidéki ételeket készítenek hagyományőrző csoportok, de Bánszki Péter, Wunderlich Alajos, Nika Róbert és Lancsák Károly is igazi gasztro show-val vonja várhatóan maga köré a különleges étkek kedvelőit.

 

 

Bővebb információk a mellékelt programismertetőkben és csatolmányokban, valamint a www.bukmsk.hu és Bük város hivatalos honlapján érhetők el.



Forrás: Büki Művelődési- és Sportközpont, Könyvtár
Vissza a kategória oldalra

» Március 15-ei ünnepi megemlékezés | 2024. 03. 06.

» 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 67. ÉVFORDULÓJA (2023. október 23. 14.00) | 2023. 10. 20.

» 15. Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál | 2023. 07. 17.

» Lakossági fórum HÉSZ módosítás témában | 2023. 04. 04.

» Büki Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadása 2022. október 15-én | 2022. 10. 13.

» Lakossági kérdőív Bük Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájáról | 2022. 03. 09.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés