Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Minivasúttal alpesi tájakon

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a büki vasútmodell-kiállításra a hosszú hétvégén. Nem csak a gyerekek, a felnőttek is rácsodálkoztak az egész színháztermet betöltő terepasztalra.

 

 

 

Csodálatos tájakon barangolhattak azok, akik a négynapos hétvégén ellátogattak a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár színháztermébe. Nem képzeletben, de még csak nem is fotókon, képeken át: minivasúttal járhatták be az alpesi tájat, a szőlőhegyeket vagy a kőszegi vasútállomást. A vasútmodell-kiállításon ugyanis ha valaki nem madártávlatból, hanem kicsit lejjebbről szemlélte a terepet, máris részese lehetett a tájnak. Láthatta az alagútból feltűnő, fenyvesek között elrobogó vonatokat. De képzeletben akár fel is szállhatott az egyik szerelvényre, és követve útját láthatta a mezőn legelő szarvasokat, az erdőben szekeret húzó lovakat, vagy akár egy terepbicikli-versenyt is.

A Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület mutatta be óriási, gyönyörűen kidolgozott terepasztalát az érdeklődőknek. Nacsa Zoltán, az egyesület elnöke beavatott minket néhány kulisszatitokba is.

- A kiállítás különlegessége a vontatási telep. Ezt nem szokták ilyen részletesen kidolgozni, mi négy és fél négyzetméteren építettük ki, így már önmagában látványosság - árulta el Nacsa Zoltán. - Kifejezetten kiállítás-centrikusan építettük fel a terepasztalt, így a táj is részletesen kidolgozott - mondta. Valóban, a legapróbb mozzanatok is láthatók: a hegyen bicikliverseny zajlik, a tehenek a mezőn legelnek, sőt még egy olyan jelenet is látható, ahol a túrázók éppen lehúzódnak az út szélére egy szembejövő traktor elől. Először egy alpesi táj tárul elénk, hegyekkel, völgyekkel, alagutakkal, viadukttal. - Utóbbi érdekessége, hogy egy svájci híd alapján készültek a boltívek, az oszlopok, de a díszítés már egy skót híd mintájára épült, a körülötte lévő tájat pedig egy olasz útikalauz inspirálta - avatott be a részletekbe az egyesület elnöke. - A pályán automatikus a vonatforgalom. Habár a tájban végbemenő mozzanatok ábrázolása önmagában is leköti a néző figyelmét, az még több élmény ad, ha közben jönnek-mennek a vonatok- avatott be a technikai részletekbe Nacsa Zoltán.

A kőszegi állomás talán az egyik leglátványosabb része a kiállításnak, ugyanis nemcsak úgy néz ki, mintha Kőszeg lenne, hanem valóban az. 200pben kezdték építeni a modellezők, elmentek a helyszínre, az összes környező épületet lemérték és méretarányosan elkészítették. Az állomás épületéhez még műszaki rajzot is kaptak a MÁV-tól. A növényzetet pedig lefotózták, így minden pontosan ugyanolyan, csak kicsiben.

A szombathelyi egyesület nem először, és valószínűleg nem is utoljára hozta el a kiállítást Bükre. Érdemes minden évben újra felkeresni, hiszen a tagok évről évre folyamatosan bővítik, szépítik a terepasztalt.

 

 

Szerző: vdk

Kapcsolódó galéria:
Vissza a kategória oldalra

» Március 15-ei ünnepi megemlékezés | 2024. 03. 06.

» 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 67. ÉVFORDULÓJA (2023. október 23. 14.00) | 2023. 10. 20.

» 15. Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál | 2023. 07. 17.

» Lakossági fórum HÉSZ módosítás témában | 2023. 04. 04.

» Büki Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadása 2022. október 15-én | 2022. 10. 13.

» Lakossági kérdőív Bük Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájáról | 2022. 03. 09.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés