Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

IV. ETNO-FOLK FORGATAG

Bükön az arató fesztiválnak már negyedszázados története, hagyománya van. Ehhez kapcsolódóan találta ki Tóth Tamás intézményvezető és csapata, hogy az arató fesztivál bevezetéseként az azt megelőző napon a népzene, a népek zenéje legyen a főszereplő. Így az elmúlt években az ősi magyar népzene, a világzene, a balkáni zene feldolgozása volt a középpontban.                                                                                              

Az idei évben a környezetünkben élő horvátok, szerbek zenéje volt a meghatározó.

A cikk címében szereplő forgatagról pedig a helyi termelők, borászok, kereskedők gondoskodtak. Hiszen a helyszínen egész pavilon sorok épültek a rengeteg árussal. Bük testvér városából, Illingenből érkezett delegáció kóstoltatta meg az általuk hozott hazai termékeket: sajtot, marhahúsból készült krinolint, a barna parasztkenyeret. 

A rendezvény sátorban gyülekező nézők először a székesfehérvári fiatal csapattal, a Zombori együttessel ismerkedhettek meg.  A moldvai zenei alapokon induló zenekar több átalakuláson is átment. Jelenlegi zenéjük már távolodik a népzenei gyökerektől.  

A Makám együttes már 30 éve működik, a jelenlegi formációban is már tíz éve zenélnek együtt. A büki fesztiválra a pörgősebb balkáni ihletésű számaikat hozták. Az együttes szívesen nyúl egzotikus hangszerekhez, így szerepet kapott az udu, ami egy afrikai ütős hangszer. De megszólalt a zanza, amely ugyancsak afrikai, de húros hangszer. Szerepet kapott a bolgár kaval, ami leginkább a magyar mélyfurulyához hasonlít. A dalok szinte kivétel nélkül Krulik Zoltán szerzeményei, de a zenében hallatszik a balkán vokális világa.

Közben a Langaléta garabonciások uralták a légteret. A gólyalábakon közlekedő csapat már 20 éve szórakoztatja a közönségét. A csapat az utcaszínház egy műfaját műveli, mindenhol megnevetteti a közönségét. Az előre megírt forgatókönyvet színesítették a rögtönzéseikkel, nagy tapsot aratva.

A Vujicsics együttes rögtön telt házat varázsolt a rendezvény sátorba. A több, mint 40 éve működő együttes a kiváló zeneszerző Vujicsics Tihamér zenéjén nevelkedett. A valamikori táncház mozgalom indította el a zenekart, akik azóta sikert sikerre halmozva járják a világot a szerb zenei feldolgozásaikkal. A zenekar játszik európai koncerttermekben, táncházi rendezvényeken, népzenei fesztiválokon, de szívesen játszanak ifjúsági táborokban is. Zenéjüket minden korosztály élvezi. Bükön is hangulat forrósító zenét adtak.

A Folk Error az ország túlfeléről, Nyíregyházáról, Debrecenből indult. A zenekar hangzásvilágát meghatározza a hangszerek összetétele. A hegedű, gitár, basszusgitár, dob megszokott felálláshoz csatlakozik a trombita, a tangóharmonika, a perka, és ez rögtön egyéni hangzást ad az együttesnek. A népzene feldolgozásaik egyediek, utánozhatatlanok, hiszen a rock zenészek és a népzenészek alkotta csapat egy megismételhetetlen műsort adott.                                                                                                                                     A Koprive zenekart a büki közönség már több alkalommal is láthatta, hallhatta, most azonban a horvát népzenei műsorukat hozták el, ami még nem szerepelt a fürdő városban. A Koprive tamburazenekar harmadik, Nazdravlje (Egészségedre) címet viselő albuma volt a műsor középpontjában. A műsorban helyet kaptak népdalok és saját szerzemények egyaránt, azaz a zenekar követte az eddigi vonalat: helyi népzene, lehetőleg minél több feledésbe merülő népdal feldolgozásával és saját szerzemények szerepeltek. A kitartó vendégek egy széles skálát láthattak, hallhattak az eredeti népzenétől, a népzenei alapokra épülő zenekari számokig.

 

Szerző: varga
Vissza a kategória oldalra

» Március 15-ei ünnepi megemlékezés | 2024. 03. 06.

» 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 67. ÉVFORDULÓJA (2023. október 23. 14.00) | 2023. 10. 20.

» 15. Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál | 2023. 07. 17.

» Lakossági fórum HÉSZ módosítás témában | 2023. 04. 04.

» Büki Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadása 2022. október 15-én | 2022. 10. 13.

» Lakossági kérdőív Bük Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájáról | 2022. 03. 09.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés