Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Írország Hercegnője Catherine Gallagher's Queen of the Dance szuperprodukciójával Bükön járt

 

 

Büki sportcsarnokban volt látható a Queen of the dance elnevezésű ír sztepptánc produkció Catherine Gallagher vezetésével. Az előadás premierje Angliában volt.

 

Csillogó, színes fellépő ruhák, pörgő ritmusok, gyors lábmozdulatok, és sok - sok mosoly a táncosok arcán jellemezte az előadást, amelyben a hagyományos ír sztepptánc mellett új, modern koreográfiákat is láthatott a közönség. Több stílust, műfajt láthattunk a műsorban. Balett, akrobatikus tánc és természetesen voltak magyar néptánc elemek is, hisz Catherine nagyon szereti Magyarországot, sokat tartózkodik itt, van tánciskolája Pesten. A büki műsorban szereplő összes táncosa is magyar volt. Sok a képzett és jó magyar táncos, szeret velük dolgozni.

Az ír sztepptánc műfajban az övé az egyetlen olyan produkció, ahol a szólista nő. Ráadásul egy többszörös sztepp világbajnok, Írország nemzeti bajnoka.

 

Csak bizonytalan emlékek vannak az ír tánc korai történetéből. Ezt a táncot dudán és hárfán játszott zenével kísérték. Virrasztások során is táncolták. A gyászolók egymást követve körbejárták a koporsót dudazenére. A 18. században Írországban megjelent a táncmester (dancing master). Vándorló tánctanár volt, aki faluról falura járt a megyében, és táncolni tanította a parasztokat. A táncmesterek rikító jelenségek voltak, fényes ruhákban.
1994-ben az Eurovíziós dalfesztiválon a Riverdance sztárja, Michael Flatley és partnernője, Jean Butler egy 7 perces számot adtak elő, mely után a világ figyelme kezdett egyre jobban az ír tánc felé fordulni. Azóta az ír sztepptánc virágkorát éli, újabb és újabb show-kat alkotnak, egyre nagyobb rajongótábort gyűjtve az egész világon.

Bükre is ezért érkezett a produkció. Catherine szeretné kisebb településekre is eljuttatni az ír kultúrát.

A műsort Ő koreografálta, de a betanuláshoz, próbákhoz vannak segítségei. A tánccsoport legjobbjaiból kiválasztva 1 - 2 kitűnő táncos segíti munkáját, őket hívják Tánc kapitányoknak. Egy ilyen nagy volumenű produkció a kitalálástól a megvalósításig eltarthat akár 2 - 3 évig, és még akkor sincs teljesen kész, hisz változhat zene, koreográfia, ruha, fénytechnika. Új ötletek mindig jönnek.

Ruháikat Catherine tervezi és vannak varrónők a teamben, akik életre keltik ruhakölteményeit. Rengeteg öltözékük van, hisz egy produkción belül is többször átöltöznek. Attól függ, mit kíván a zene, vagy a tánc stílusa.

 

Catherine 5 évesen kezdett el táncolni. Tehetsége hamarosan nyilvánvalóvá vált, minden idők legfiatalabb ír sztepptáncosaként tüntették ki az Írország Nemzeti Bajnoka címmel.

Három testvére van, akik szintén az ír sztepptáncban jeleskednek. Michael Patrick 14 éve a Riverdance principal szólótáncosa, másik testvére Barry John kilenc éve Las Vegasban táncol Michael Flatley együttesével, és a legfiatalabbik testvér George Bernard szintén a Riverdance-szel turnézik világszerte. Catherine sztárvendégekként szokta őket hívni saját műsoraiba, örömmel tölti el amikor testvéreivel együtt táncolhat.

Hogy lehet bekerülni egy ilyen csapatba? Nem könnyű! A magyar csapat tagjai mind táncművészeti főiskolát végeztek, képzettek balettművészetből és néptánc művészetből. Közülük válogatták ki a legjobbakat és teljesen a nulláról kezdték el tanulni az autentikus ír sztepptánc alapjait. Sok munkával, kitartással jutottak el eddig a szintig, amit láthattunk előadásukban.

 

Készíthettem Catherine – nel riportot és egy mosolygós, kedves, sztárallűröktől mentes hölgyet ismerhettem meg benne, aki egy hosszú és fárasztó produkció után szinte azonnal kameránk elé állt és türelmesen, kedvesen válaszolt a kérdéseimre.

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: Barasits Edina

Kapcsolódó galéria:
Vissza a kategória oldalra

» Március 15-ei ünnepi megemlékezés | 2024. 03. 06.

» 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 67. ÉVFORDULÓJA (2023. október 23. 14.00) | 2023. 10. 20.

» 15. Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál | 2023. 07. 17.

» Lakossági fórum HÉSZ módosítás témában | 2023. 04. 04.

» Büki Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadása 2022. október 15-én | 2022. 10. 13.

» Lakossági kérdőív Bük Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájáról | 2022. 03. 09.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés