Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

HÚSHAGYÓKEDDI FARSANGI FELVONULÁS

Immár hagyomány Bükön, hogy farsang farkán, húshagyókedden jelmezes felvonulással búcsúztatják a telet. 

Az idén is a rendőrségi autó és Németh Sándor Dazsa vezetésével indultak a jelmezesek a körforgalomtól. Ebben az évben bekapcsolódtak a rendezvénybe a szekszárdi Sárga Angyalok is, akik trombitaszóval színesítették a felvonulást. Sokféle jelmezt láthattunk. Legnagyobb számban a dominók vonultak, de sok kis katica is lépkedett. A nem nagy létszámú, de annál hangosabb keselyűk riogatták a közönséget. Étvágyat csináltak a pattogatott kukorica, a szotyi a tökmag. Voltak egyéni jelmezek is, gyerekeknek, felnőtteknek.

De vajon hogyan alakult ki ez a télűző ünnepkör?  A farsangi jókedv végét jelenti a húshagyókedd, a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben, azaz a hamvazószerda előtti nap. A név is a böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. Mind Magyarországon, mind a világ számos más pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak a naphoz, sok helyütt karneválnak vagy fesztiváloknak ad helyet.

Mire a jelmezesek beértek az Atriumba, arra már a közönség is összegyűlt.                Nika Róbert konferálásával, vezetésével mutatkoztak be a jelmezesek. Zsűri értékelte a bemutatókat. A jelmezeseknek egy kört kellett tenniük az Atriumban, hogy mindenki jól láthassa őket. A közönség tapssal jutalmazta a bemutatót, amit Dj. Szunyog a zenék kitűnő válogatásával tett teljessé.  Amíg a zsűri értékelt, addig a Sok-szín-pad mutatott be egy Hans Sachs vidám darabot.                                                                                                              A színdarabot követően a zsűri eredményt hirdetett: A legötletesebb gyermekjelmez kategóriában a Transformers nyert, az a csodagép, amely rövid időn belül képes átalakulni autóvá. A produkciót zajos közönség siker kísérte.                                    Felnőtteknél is hirdettek díjat a legötletesebb jelmez kategóriában. A zsűri döntése alapján a Piaci kofa nyerte ezt a kategóriát. Bár az influenza miatt kevesebben tudtak beöltözni, de a Csodaország Óvoda Katica csoportja óvodásai a nevükhöz méltóan katicáknak öltöztek be. Övék lett a legötletesebb csoportos gyermek jelmez kategória díja.                                                                                                                    A felnőtteknél is kiosztották a legötletesebb csoportos jelmez díjat. Ezt a Keselyűk alkotta csoport kapta. Külön díjakat is kiosztottak. Gyermek kategóriában a Csikós nyert, a felnőtteknél a Pumukli és Éder mester kettős, illetve az erdész jelmezét díjazták.

Ezután a szervezők mindenkit meghívtak a hagyományos farsangi fánkra és forró teával, borral kínálták a csípős hidegben is kitartó vendégeket.

Ezután régi szokás szerint tüzet gyújtottak és a szalmabábot a tűzre dobták. A babona szerint a kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajtól. Egyúttal elűzi a telet. S reméljük, hogy elhozza a tavaszt.

 

 

Szerző: varga

Kapcsolódó galéria:
Vissza a kategória oldalra

» Március 15-ei ünnepi megemlékezés | 2024. 03. 06.

» 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 67. ÉVFORDULÓJA (2023. október 23. 14.00) | 2023. 10. 20.

» 15. Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál | 2023. 07. 17.

» Lakossági fórum HÉSZ módosítás témában | 2023. 04. 04.

» Büki Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadása 2022. október 15-én | 2022. 10. 13.

» Lakossági kérdőív Bük Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájáról | 2022. 03. 09.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés