Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Felújították a kemencét a Koczán házban

Újra teljes gőzzel üzemelhet Bükön a Kóczán ház. A műemléképületben felújították a belső kemence kéményét, amit egy 3 évvel ezelőtti tűzeset miatt nem tudtak használni.

Az évekig üresen álló, az enyészet sorsára jutó Koczan ház épületét a Büki Városvédő és Szépítő Egyesület pályázat útján újíttatta fel. 2011-ben adták át a nagyközönségnek. Viszont a belső kemence kéménye egy idő után alkalmatlanná vált a használatra, szükségessé vált a felújítása.                         

 Tóth Tamás intézményvezető beszélt a gondokról:

-Három évvel ezelőtt volt egy sajnálatos tűzesetünk, akkor derült ki, hogy a belső kemencét az eredeti formájában nem szabad használni, hiszen veszélyes a házra is, illetve a környező házakra is. Különösen veszélyes a zsuptető miatt. Az engedélyeztetési folyamatok miatt húzódott évről évre a javítás, az idén Bük város biztosította a művelődési központnak, hogy meg tudjuk javítani ezt a kéményt. Be kellett csövezni a kemencét is és a kéményt is. Így már nagy biztonsággal lehet használni. Nagy öröm számunkra, hogy megérkezett az engedély is, és éles próbát tettünk vele. Még egy szépészeti beavatkozás lesz a kemencén, hiszen a levert vakolatot majd pótolni kell. Ahogy régen szokás volt kimeszeljük, egy kicsit rendbe hozzuk a házat az elkövetkezendő évre. Tényleg hagyományos módon tudjuk most a magyar gasztronómiát képviselni, nem csak a két kinti kemencével, hanem ezzel az egy bentivel is a tejesen üzemelő sparheltünkkel is.

Aki bejön, ide a Kóczán házba, az látja, hogy jó egy részét meg kellett bontani a kemencének. Ez valami olyasmi technológia volt, ami bontás nélkül is kivitelezhető?

Bontás nélkül nem lehetett volna kivitelezni. Meg kellett bontani a kemence oldalát. Ezeket a fém elemeket, a tűzálló fém idomokat előre lemérték, legyártották, de csak oldalról lehetett betenni. Egy tisztítót nyílást is be kellett építeni a kemencéhez, és fent a padlástérben, a kéményben is. Most már vissza van falazva, vissza van rakva minden, csak be kell pucolni, és le kell meszelni..

Ebben a hat évben, amióta felújították a Kóczán házat, megtalálta már a végleges funkcióját a ház?

Amikor átadták ezt a házat már jeleztük, hogy ez nem hagyományos tájházként fog funkcionálni.  Nem csak a történelem egy pillanatát, egy szeletét próbáljuk meg itt bemutatni, hanem ez egy közösségi házat terveztünk, ami elsősorban hagyományőrző rendezvényeknek a központja lesz. Ha számba veszem azokat a programokat amik az elmúlt hat évben itt voltak, azok 90%-ban hagyományőrző rendezvények, fele-fele pedig egy közösségi illetve turisztikai jellegű rendezvények voltak.

Bármilyen rendezvény van a Kóczán házban, ha valakinek kemencére van igénye, akkor Németh Sándor Dazsa, a kemencék szakértője mindig jelen van. Most már három kemence is üzemel itt a Kóczán házban, melyik kemencét mire lehet használni?

Mind a három kemencének külön funkciója is van, de használható egyformán is. Többnyire a hordozható kemencét olyan rendezvényeken használjuk, mint a lukácsházi disznóölő verseny, ha nagyobb rendezvény van, és sokat kell sütni, de abban szoktuk csinálni a gyerekeknek a langallót is. A másikban csináltattunk egy hatalmas nagy tepsit, 150 adag hús fér el benne. Azt egy az egyben szépen összerakjuk, nem kell sokat játszani vele, 150 adagot egybe kisütünk. Most három és fél év után újra használható a kemence bent a házban, ez sok mindenre ad megint lehetőséget. Korábban, disznóöléskor egész nap használatban volt.  De gyakran sütöttek benne a rendezvények kapcsán. 

                                                                                                     Nika Róbert 


Kapcsolódó galéria:
Vissza a kategória oldalra

» Március 15-ei ünnepi megemlékezés | 2024. 03. 06.

» 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 67. ÉVFORDULÓJA (2023. október 23. 14.00) | 2023. 10. 20.

» 15. Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál | 2023. 07. 17.

» Lakossági fórum HÉSZ módosítás témában | 2023. 04. 04.

» Büki Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadása 2022. október 15-én | 2022. 10. 13.

» Lakossági kérdőív Bük Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájáról | 2022. 03. 09.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés