"Amíg egy nép énekel, messzire hallatszik, hogy létezik"

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a büki horvát kulturális fesztivált. A rendezvényt a fent idézett Sütő András gondolat jellemezte.  A házigazdák nevében Virágh János Bük Város Horvát Önkormányzata elnöke köszöntötte a vendégeket.

„Az idén már 15. alkalommal ünnepeljük meg a hagyományos horvát napunkat. Remélem, hogy még sok évig viszontlátjuk egymást, hogy felviduljunk, hogy fenntartsuk a barátságunk, és ápoljuk horvát kultúránkat. Az itt élő horvát kulturális csoportok színvonala bizonyítja azt, hogy ez a kis népcsoport továbbra is fent tartja, műveli, ápolja, hagyományait és kultúráját. Jó látni, hogy ezeken a rendezvényeken egyre több a fiatal, mely bizonyítja az identitás tudatuk erősödését.”

Ágh Péter országgyűlési képviselő elmondta, hogy 77 település tartozik a választói körzetéhez, ahol jó a kapcsolat a nemzetiségi önkormányzatokkal, kulturális csoportokkal. Örül, hogy a Parlamentben a helyi horvátokat is képviselheti.                                                                                                            Majthényi László a Vas Megye Közgyűlés elnöke az elmúlt 15 év horvát napjainak többségén részt vett. A mostani rendezvénynek egyébként ő volt a fővédnöke. Elismerte és megköszönte a helyi horvát önkormányzat munkáját. A hagyományok őrzésében, a helyi kulturális életben jól teljesítenek. Krizmanich István Vas Megyei Horvát Önkormányzat elnöke is köszöntötte a vendégeket.

Majd Dr. Németh Sándor polgármester megnyitotta a kulturális fesztivált.

A kulturális műsor szereplői között említette meg Virágh János a Peruska Mária horvátzsidányi énekkart, akik a templomi misén közreműködtek. Ugyancsak Horvátzsidányból érkezett a Csakavce hagyományőrző néptánc együttes, akik először népi játékokat dolgozta fel táncaikban, majd bemutatták a fergetes horvát táncot is. a peresznyei Zviranjak énekkar is megmutatta ragyogó tehetségét, majd a hazai énekkar a Danica már vastapsot kapott a közönségtől.

A műsor végén a három együttes valamennyi tagja egy közös énekkel búcsúzott el a közönségtől.

A horvát nap egy közös vacsorával, majd horvát bállal zárult, ahol a szentpéterfai Pinka Band zenélt.

 

Szerző: varga
Vissza a kategória oldalra

» Olvasószemüveg - Barangolás irodalmi hegycsúcsokon | 2018. 01. 10.

» Karácsonyi koncert Márióval és az Isis Big Banddel Bükön! | 2017. 12. 06.

» Civil Forgatag és Sok-szín-Feszt | 2017. 10. 08.

» Szent Mihály-napi Civil Forgatag és IX. Sok-szín-Feszt | 2017. 09. 30.

» Mesebérlet 2017 ősz | 2017. 09. 15.

» Koncz Zsuzsa és Karafiáth Orsolya Bükön! | 2017. 09. 04.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Szolgáltatók
Büki időjárás
MA 01.24.
Holnap 01.25.
H.Után 01.26.
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentése
Hírlevél
Amennyiben szeretne naprakész lenni városunk mindennapjaiból, iratkozzon fel hírlevelünkre az alábbi űrlap segítségével.
Szavazás
A legutóbbi szavazás eredménye:

Hogy tetszik Önnek a megújult Bük.hu?Eredmények
Bük város a Facebook-on