Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Ajkai ezüst az Allotrópiának.

Lezajlott a VII. Sok-szín-Feszt. Az idei évben hat társulat kapott meghívást a színjátszó fesztiválra. Péntek este a Fészek színházat láthatta az a maréknyi színházkedvelő, akik eljöttek megnézni Cziczó Attila – Gabriella tizennégyszer című előadását. A rendszerváltás idején játszódó politikai csatározások mögé bújtatott feszültségekkel teli előadás után nehéz volt bármit is mondani. Szombaton már a kicsit könnyedebb műfajé volt a játéktér. A Sok-szín-pad Társulaton kívül itt volt Veszprémből az Alig színpad, akik három magyar népmesét dolgoztak egybe egy vidám vásári komédiába, a szomszéd várból Csepregből itt volt a Farkas Sándor Egylet egy vérbő komédiával. Visszatérő vendég volt Pápakovácsiból a Szó és Kép Társulat egy Rejtő bohózattal, és először jött el Bükre a körmendi KASZT társulata, akik egy Csehov komédiát hoztak. A visszatérő társulatok minden évben jó előre beírják a naptárjukba a Sok-szín-Feszt dátumát, mert – ahogy mondják – szeretnek Bükre jönni, a közeg és a vendégszeretet remek egyvelege miatt. Természetesen minden évben vannak új belépő csoportok is, akik örömmel vállalják a felkérést. A Sok-szín-pad Társulat ismét elkanyarodott a „népi vonaltól”, most egy kamaradarabbal rukkoltak elő. A Társulat 2015 június 6-án mutatta be Zalavári András kortárs drámaíró Allotrópia című színművét. Néhány éve az egyik közös fesztivál alkalmával beszélgetett a Társulat az akkor még a veszprémi Alig színpadban tevékenykedő Zalavári Andrással, hogy nem írna-e nekik is egy darabot. Az ötlet megszületett, és a tavalyi évben elkészült a szövegkönyv is. Zalavári András eleget tett a felkérésnek, és eljött Bükre megrendezni az előadást. A júniusi bemutató után a Társulat gőzerővel készült az idén már VII. alkalommal megszervezett Sok-szín- Fesztre, ahol már kicsit átgondoltabban, átdolgozott karakterekkel újra bemutatta a darabot. Az előadás nem csak a közönség figyelmét keltette fel, hanem a meghívott vendégcsoportok figyelmét is. Elismerően nyilatkoztak az előadásról, és Cziczó Attila a budapesti Fészek színház vezetője, már akkor meghívta a Társulatot egy budapesti vendégszereplésre. 

Az ősz a színjátszó fesztiválok szezonja. A Sok-szín-Feszt után nem volt pihenő, november 7-én az Allotrópia megmérettette magát Ajkán a XII. Arany Deszka Fesztiválon. A Veszprém Megyei Amatőr Színjátszók Egyesülete szervezi a találkozót felváltva Ajkán és Veszprémben. Az előadás utáni értékelésben Perényi Balázs úgy fogalmazott, hogy „ az előadás a pénteki főpróba előtti keddnél tart de már majdnem kész”.  Pataki András kiemelte a történetet, és a karaktereket, de azt mondta, hogy dramaturgiailag még át kell dolgozni a történetet. Amihez mindjárt felajánlotta a segítségét, szívesen eljön Bükre segíteni az előadás tökéletesítését. És mindjárt beszélt egy 2016 júniusi dátumról, amikor is lesz Sopronban valami…

November 8-án megtörtént az Arany Deszka fesztivál eredményhirdetése. Az Allotrópia című előadás a zsűritől ezüst minősítést kapott, Zalavári András pedig kortárs író-dramaturg díjat kapott.

Miről is szól az Allotrópia? Zalavári András szinopszisában ezt írja:

Az Allotrópia kamaradarab. Egy presszó asztalánál játszódik. Hogy mi történik ott? Semmi különös. Néhány összeütközés, néhány szétválás. Mint az életben. És a tét se több vagy kevesebb: mindössze néhány élet…

Tavasszal lesz folytatása az Allotrópiának, viszont most a Társulat ismét egy minősítő fesztiválra készül. November 20-án Adácson fogják bemutatni Török Rezső – Magdaléna című színjátékát.

A büki közönség ezt az előadást is a tavaszi színházi programsorozatban láthatja.

 

Szerző: Nika Róbert
Vissza a kategória oldalra

» Március 15-ei ünnepi megemlékezés | 2024. 03. 06.

» 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 67. ÉVFORDULÓJA (2023. október 23. 14.00) | 2023. 10. 20.

» 15. Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál | 2023. 07. 17.

» Lakossági fórum HÉSZ módosítás témában | 2023. 04. 04.

» Büki Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadása 2022. október 15-én | 2022. 10. 13.

» Lakossági kérdőív Bük Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájáról | 2022. 03. 09.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés