Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Új köztéri szoborral gazdagodott a város

                                              

Bükön az elmúlt években az 1956-os forradalom hőseiről a Templomparkban emlékeztek meg. Egy új szobor felállításával az idei évtől már a Polgármesteri Hivatal mellett rendezik az ünnepséget.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján, a 2016-os emlékévében kormányzati pályázati lehetőség volt 1956-hoz kapcsolódó műalkotások készítésére. Bük város a Zsennyén élő és alkotó Blaskó János szobrász művészt kereste meg, hogy egy köztéri szobrot készítsen. Az alkotó elfogadta a megbízást és elkészítette a szobor kicsinyített változatát. Ezt fogadta el a testület, a szakmai zsűri. Korábban már hírt adtunk róla, hogy  Dr. Németh Sándor polgármester és Taródi Lajos képviselő megtekintette Zsennyén a bronzöntés előtt álló szobrot. Azóta a szobrot már Budapesten bronzba öntötték. Közben Bükön kőfaragók segítségével elkészült a szobor talpazata. Erre helyezték rá a kész szobrot.   A szobor végső elhelyezésében természetesen részt vett Blaskó János, aki Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésével elismert szobrász. Kameránkkal végigkövettük a szoborállítás mintegy három órás munkájának minden fázisát. A munkát szakértők végezték, hiszen a Képzőművészeti Egyetem tanára és hallgatói, Blaskó művész úr megszokott segítői voltak. Egy daru segítségével emelték a szobrot a talpazatra. Majd a szobor talpán lévő tüskéknek befúrtak a mészkő talpazatba. Kivésték a szobor csizmájának a helyét, végül rögzítették a szobrot.

A szobor kompozíció egy hazáját elhagyó 56-os férfit ábrázol. Már most megtekinthető az alkotás, hiszen a pályázati határidőre el kellett készíteni a műalkotást. Az avatás azonban csak 2017. október 23-án lesz. Az avatásra meghívták az alkotó testvérét Blaskó Péter színészt is, a Nemzeti Színház tagját.

 

booked.net

» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés