Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Nemzeti ünnep két felvonásban

„ Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben” Márai Sándor.

 

A nemzeti ünnepünket két rendezvénnyel, egy pénteki és vasárnapi műsorral köszöntötte Bük városa.

A Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Szakiskola először egy iskolai kiállítás megnyitásával, majd a városi tornacsarnokban egy ünnepéllyel emlékezett meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. Az iskola igazgató-helyettese, Hárominé Orbán Erika mondott ünnepi beszédet. A tanulók piros-fehér-zöld koncentrikus körben helyezkedtek el, a nemzeti zászló színeit idézve.

Vasárnap a Templom kertben az 1848-as emlékműnél gyülekeztek az ünneplők. A történelmi hátteret a soproni huszárok adták.  A Himnuszt követően a Tarisznyások Együttes adott műsort, majd Falussy Péter, a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár sportszervező főmunkatársa mondott ünnepi beszédet. A szónok egy történeti ívet mutatott be, ami Felsőbüki Nagy Páltól indult és Széchenyin keresztül Kossuth forradalmiságában teljesedett ki.

„Szeretjük, március 15-ét, mert szabadsághősöket adott nekünk. Van, akinek tudjuk a nevét közülük, van, akinek nem. Kossuth úgy hívta a honvédeket: névtelen félistenek. Szeretjük, és kokárdát tűzünk magunknak a gyerekeinknek, a legkisebbeknek is, jelezvén, hogy összetartozunk. Erről az ünnepről egyféleképpen lehet gondolkozni, érezni: büszkék vagyunk őseinkre. Mit jelent nekünk, mai fiataloknak 48 üzenete? Talán azt, hogy hőseink küzdenek, megdicsőülnek, elbuknak, de hűek maradnak eszméikhez, értékeikhez, mindahhoz, ami emberré tesz, ha cselekedni kell, tartással, egyenes gerinccel tenni, azt, amit tehetünk.”

Az ünnepi beszédet követően ismét a Tarisznyások Együttes játszott, majd a város, az intézmények vezetői, a civil szervezetek képviselői koszorúzták meg az emlékművet.

 

 

Szerző: varga
Vissza a kategória oldalra

» Büki Iparos Bál 2024 | 2024. 01. 09.

» Adventi hét Bükfürdőn a Termál téren december 15-16. és 18-21. között | 2023. 12. 11.

» Gyereknap Bükfürdőn 2023. május 28-án! | 2023. 05. 22.

» Tisztítsuk meg együtt a várost! | 2023. 03. 22.

» Kincstári ügyintézés helyben | 2022. 11. 07.

» Népszámlálás 2022 | 2022. 10. 11.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés