Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Megemlékezések 1956 hőseire

 

A Templom kertben gyülekeztek a büki ünneplők, hogy megemlékezzenek az 1956-os forradalomról. Az ünnepség szónoka Ágh Péter országgyűlési képviselő volt.

A személyes hangvételű beszédben a képviselő arra kérte az emlékezőket, ne csak a történéseket idézzék fel, hanem a forradalmárok között vegyék észre a fiatalokat, akik nem akarták elveszíteni a jövőjüket. Kitért a családja személyes sorsára is, hiszen a forradalom alatt csepregi nagyszülei elhagyták az országot, de a példaképnek is választott nagyszülők honvágya, hazaszeretete visszahozta őket az országba. Pedig tudták itt megtorlás vár rájuk.

„Nekem van példaképem. Azt kérem, hogy Önök is nézzenek fel mindazokra, akik itt, akár Bükön, akár az ország másik pontján kiálltak a hazáért és nem rettentek vissza semmitől sem, nem féltek a következményektől! A hősök által járt út nekünk is irányt adhat. Köszönettel és hálával tartozunk '56 hőseinek hazaszeretetükért, tiszta, áldozatos küzdelmükért, amivel kivívtak az 1956-os forradalom és szabadságharc győzelmét. "

Megemlékezett a szónok a büki 1956-os eseményekről is. Október 27-én Bükön is ledöntötték a szovjet emlékművet, vállalva a megtorlás kockázatát. De hozzátették a bükiek is azokat a tetteket, amelyek később elvezettek a független, demokratikus Magyarország megteremtéséhez.

Az ünnepi szónok beszélt 1956 üzenetéről is: "a mi feladatunk az egyre sikeresebbé váló Magyarország fejlesztése, melyben mindannyiunknak megvan a maga dolga. A fiataloknak, hogy beteljesítsék a jövőjüket, az anyáknak, hogy nevelésük révén büszkék lehessenek gyermekeikre, az apáknak, hogy munkájuk révén gyarapodjon a gondjaikra bízott család." 

A szónok beszédében így szólt a bükiekhez: "Vigyázzanak rá és ne felejtsék, hogy nekünk nem a harcok, hanem a tettek jutottak. Legyünk méltóak '56 büki hőseihez, és építsük tovább a várost!" 

Az ünnepi beszédet követően a megye, a járás és a áros vezetői koszorúztak, majd a büki intézmények, civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

Az ünnepi megemlékezés a művelődési központban folytatódott, ahol a Sok-szín-pad adta elő Pataky Laura által írt "Ilona - egy '56-os per története" című darabot. A színmű az 1956-ban kivégzett Tóth Ilona medika történetét dolgozta fel. A látványos színpadi elemekkel a darab méltó megemlékezés volt a forradalom hőseiről.

Az ünnepség részeként megemlékeztek Bük város 25 éves címeréről. Dr. Szele Ferenc akkori polgármester és Feiszt György történész mutatta be a címer születését.

Szerző: Varga Zsolt
Vissza a kategória oldalra

» Büki Iparos Bál 2024 | 2024. 01. 09.

» Adventi hét Bükfürdőn a Termál téren december 15-16. és 18-21. között | 2023. 12. 11.

» Gyereknap Bükfürdőn 2023. május 28-án! | 2023. 05. 22.

» Tisztítsuk meg együtt a várost! | 2023. 03. 22.

» Kincstári ügyintézés helyben | 2022. 11. 07.

» Népszámlálás 2022 | 2022. 10. 11.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés