Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Közmeghallgatás volt Bük város 2016-os költségvetéséről

A képviselőtestület a költségvetési döntés előtt,- miután már a koncepciót elfogadta a testület- közmeghallgatást tart, hogy a város lakói is megismerhessék, véleményezhessék a városi költségvetési elképzeléseket.  A közmeghallgatás testületi ülés is egyben, így az ülés elején Dr. Németh Sándor polgármester megállapította, hogy a testület határozatképes, valamennyi képviselő jelen van.

Az ülés első témája Bük város környezetvédelmi helyzete volt. Az infrastrukturális ellátás a városban jó, megfelelő minőségű a város ivóvize, megoldott a szennyvíz elvezetése, a tisztítás. Az esővíz elvezetés, bár nem fedett módon, de megoldott. Bükfürdőn kell megoldani az esővíz elvezetését. A város áramellátása három irányból betáplálva biztosított, a város zajterhelése nem számottevő. A város útjai rendben vannak, a kerékpárutat és a járdát néhány helyen javítani kell. A közszolgáltatások jól működnek.

A második témakör a város 2106-os pénzügyi terve volt, amelyet szintén Dr. Németh Sándor mutatott be. Először egy visszatekintést vázolt az előző év nagyobb beruházásairól.

 A Dózsa György utca felújítása 63 millió forintba került, a Marx utca belterületi teljes közmű és burkolat megújítása 80 millió forint volt, majd az utca folytatásában a burkolat és a közvilágítás 86 millió forintba került. A Fekete-híd teljes megújítása – amelyet a víz megrongált – 16,5 millió forint volt.

Bükfürdőn a Szabadidő Központ melletti utca átépítése, buszforduló kialakítása 28,5 millió forintba került. A VOG melletti út burkolatépítése 26 millió forint volt.                                                                 Közel 13 millió forintból korszerűsítették az óvoda fűtésrendszerét.   Az Ipar utcában a csapadékvíz elvezetésre 34 milliót, a szennyvíz rendszer rekonstrukciójára 41 milliót, az út korszerűsítésére, a járda építésére 65 millió forintot költöttek.

Az önkormányzat tulajdonában lévő Parkom Nonprofit Kft. gépparkjának fejlesztésére 20 milliót fordítottak. Az iskolai öltözőszekrények beszerzésének első lépcsőjére 3,8 millió forintot költöttek.    A város virágosítása, fásítása 15 millióba került 2015-ben.

Az elmúlt év végén a város lekötött tartalék pénze 1 milliárd forint volt. Ez képezheti a 2014-2020 közötti uniós projektek önrészét, a sajáterős beruházások pénzügyi alapját.

A város a pályázatok mellett elsősorban önerejére támaszkodhat, hiszen amíg 2010-ben a költségvetés központi elvonása Büktől 32 millió forint volt, az 2016-ban már 199 millió forint.

A város tudatosan készült az új 7 éves pályázati ciklusra. Bükfürdő területén az elmúlt évi vásárlásokkal együtt most 2,6 hektár egybefüggő területe van az önkormányzatnak, a fürdő központjában. Erre a területre szeretne az önkormányzat megvalósítani egy 1,6 milliárdos fejlesztést, amelyből Bükfürdő egész központja megújulna. Ez akkor lehetséges, ha a gyógyhelyek számára kiírt pályázaton a város elnyeri a maximális 1 milliárd forintos pályázati támogatást.

100 millió forintos pályázati támogatást remél a város a városközponti park kialakítására, 200 milliót az ipari park bővítésére. A csapadékvíz elvezetésére Bükfürdőn 700 milliós támogatás szükséges, a kerékpárút összekötésére 200 millió, energetikai korszerűsítésre 150 millió forint.

Önerős beruházásban valósítja meg az önkormányzat a Torkos soron egy kormányablak irodáinak a kialakítását, garázsok, raktárak építését 110 millió forint értékben.

Bükfürdőn az autóbusz állomás kiköltöztetésével megszűnt a fűtött váróhelyiség, ennek pótlására 10 milliót szán az önkormányzat.

A sajtóban már megjelent, hogy új kutat fúrtak Bükfürdőn, ennek a költsége 102 millió forint.

Bük város önkormányzata már korábban eldöntötte, hogy a szociális intézményét, amelyben jelenleg 14 idős bentlakó él, egy új épülettel mozgássérülteknek is használható 24 fős intézményre bővíti. A megvalósításhoz azonban a kormányzattól kell egy befogadó nyilatkozat a +10 fő ellátására. A mostani, régi épületet idősek nappali otthonává alakítanák.

A BTK a látvány sportágak TAO pályázati támogatásából új futballpályát épít, ehhez az önkormányzat is hozzájárul 12 millió forinttal.

A Büki Gyógyfürdő Zrt. másfél milliárdos beruházást indít az attrakciók fejlesztéséhez.

A vázolt elképzelések jó része lépcsőzetesen valósul meg. A beruházások fedezete lehet a pályázati összeg, a tartalékolt egymilliárd forint. Ezenkívül Bük város önkormányzata éves helyi adóbevétele meghaladja az egymilliárd forintot. E három pillér biztosíthatja a város töretlen fejlődését.

A polgármester ezek után a részvevők kérdéseire, felvetéseire válaszolt, a három órán át tartó közmeghallgatáson.

 

Szerző: varga

Kapcsolódó galéria:
Vissza a kategória oldalra

» Büki Iparos Bál 2024 | 2024. 01. 09.

» Adventi hét Bükfürdőn a Termál téren december 15-16. és 18-21. között | 2023. 12. 11.

» Gyereknap Bükfürdőn 2023. május 28-án! | 2023. 05. 22.

» Tisztítsuk meg együtt a várost! | 2023. 03. 22.

» Kincstári ügyintézés helyben | 2022. 11. 07.

» Népszámlálás 2022 | 2022. 10. 11.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés