Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

KÖZMEGHALLGATÁS

Az önkormányzatok feladatai közé tartozik a lakosság rendszeres tájékoztatása is. Ennek egyik eleme az évente megtartott közmeghallgatás.

Dr. Németh Sándor polgármester nyitotta meg a rendezvényt, amely egyúttal önkormányzati ülésnek is minősül. Valamennyi képviselő jelen volt, így a határozathozatali képességgel nem volt gond.

Dr. Németh Sándor először a napirendi pontokat terjesztette elő: 1. Tájékoztató a város környezeti állapotáról. 2. Tájékoztató a 2015-ös költségvetésben szereplő fejlesztési forrásokról 3. Indítványok, bejelentések, hozzászólások, valamint a Virágos Bükért díj átadása, melyet a Büki Városvédő, Városszépítő Egyesület ítélt oda.

A képviselőtestület egyhangúlag elfogadta a napirendi pontokat.

Bük város környezeti állapotáról a polgármester úr adott tájékoztatást. Bükön a vezetékes víz minősége jónak mondható, a Répce, a Horgásztó állapota megfelelő. A szennyvíznél a városban 90% feletti a lefedettség, a szennyvíztisztító kapacitása megfelelő, folyamatban van a szivattyúállomás áttelepítése. A levegő állapota jó, a minimális szennyezettségnek a közlekedés az okozója. A zajterhelés mindenhol a határértékek alatt van. A város nagy részében kiépült a csapadékvíz elvezetése. Bükfürdő területén pedig tervezés alatt áll a csapadékvíz elvezető hálózat. A város útjai nagy része önkormányzati tulajdonban van, a teljes út felújítást, és nem a kátyúzást részesítik előnyben. A helyi közlekedést egy helyi járat működtetésével segíti az önkormányzat. A villamos áram hálózat kiépült, egy új, nagykapacitású trafóállomás épült Bük mellett, mellyel az üzembiztonság javult. A hulladék kezelést a Parkom Nonprofit Kft. végzi.

A város környezeti állapotáról elmondható, hogy összességében megfelelő, 2015-ben a fejlesztések egy része ezt a meglévő állapotot javítja.

A 2015-ös városi költségvetés tervezésénél figyelembe kellet venni, hogy az állami támogatások rendszere átalakult. A jó helyi adóerősséggel rendelkező települések kevesebb állami támogatást kapnak. Bük ebbe a kategóriába tartozik, így az állami támogatás mintegy 180 millió forinttal csökken. A szociális támogatási rendszer átalakul, az eddigi szociális segélyezési, támogatási formákat ezután a településnek saját forrásból kell megoldani.

A tervezésnél azt tartották szem előtt, hogy a jelenlegi szociális ellátást nem kívánja leépíteni, a korábbi támogatást biztosítja.

A helyi adóbevételeknél egyik adónemnél sem kíván az önkormányzat emelni, új adónemet nem vezet be.

Az elmúlt négy év helyi adóbevételeit vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy településen érvényben lévő 410 forintos Idegenforgalmi adó éves bevételei nagyjából minden évben hasonló összeget jelentettek, ez 250 millió forint körüli bevételt jelentett.

Eközben az iparűzési adó bevételek több, mint megkétszereződtek. A nagyarányú növekedés elsősorban a Nestle fejlesztéseinek köszönhető.

A költségvetés tervezésénél figyeltek a tartalék képzésére is, mintegy 500 millió forint lesz a megtakarítás.

Úgy tűnik, hogy Bükfürdőn lesz lehetőség egy 100%-os támogatottságú pályázatra, amelynek felső értéke 1 milliárd forint. Ezt a gyógyhely minősítéssel rendelkező területek fejlesztésére lehet fordítani, ez a gyógyfürdő és környéke.

Az önkormányzat egyik legnagyobb beruházása az idősotthon bővítése lesz. Az önkormányzatnak rendelkezésére áll a beruházáshoz szükséges összeg, de az ellátottak normatív támogatásához kell egy minisztériumi befogadó nyilatkozat. Ez még nincs meg, bár már kérvényezte ezt az önkormányzat.

Folytatódik ebben az évben a Marx utca beruházása. A belterületen befejeződik az utca átépítése, a külterületen a Napsugár parkig épül ki az új út. Mintegy 100 milliós a két projekt.

100 millió forint van tervezve az Ipar utca vízelvezetésére, 15 millió a telkek kialakítására ebben az utcában. A Dózsa György utca folytatására 64 millió forintot szán az önkormányzat.

Bükfürdőn a csapadékvíz elvezetésre a tervezett összeg 141.200 ezer forint.

Az önkormányzat az uniós és a központi pályázatokhoz 20 millió forintért rendel terveket, engedélyeket.

A 2015. évi tervezett beruházások összértéke 765 millió forint.

Bük város a saját bevételeire alapozva alakította ki a költségvetését.

Dr. Németh Sándor tájékoztatója után volt lehetőség, hogy a közönség soraiból kérdéseket tegyenek fel, véleményeket fogalmazzanak meg, de nem volt hozzászóló.

A Büki Városvédő és Városszépítő Egyesület adta át a Virágos Bükért díjakat. Az idei két díjazott Pócza Zoltánné Szabadság u. 2. szám alatti lakos és Csonka Jenő Damjanich u. 6. Gratulálunk!

 

Szerző: varga

Kapcsolódó galéria:
Vissza a kategória oldalra

» Büki Iparos Bál 2024 | 2024. 01. 09.

» Adventi hét Bükfürdőn a Termál téren december 15-16. és 18-21. között | 2023. 12. 11.

» Gyereknap Bükfürdőn 2023. május 28-án! | 2023. 05. 22.

» Tisztítsuk meg együtt a várost! | 2023. 03. 22.

» Kincstári ügyintézés helyben | 2022. 11. 07.

» Népszámlálás 2022 | 2022. 10. 11.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés