Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Kossuth utcai fásítás

Bük Város Önkormányzatának megbízásából átrendezésre kerül a Kossuth utca látképe. Az elszaporodó lakossági panaszok figyelembevételével az elöregedett, túlméretes, ritkás lucfenyők helyére új fák kerülnek telepítésre. Az önkormányzat lakossági fórumra bocsátotta a közterület fásításának ügyét. A fórumot követően Szily Adrien táj- és kertépítőmérnökkel folytattunk beszélgetést a 2016 őszére várható utcarendezésről.

Mi alapján választotta ki a lehetséges fákat? Mit kellett figyelembe venni kiválasztásukkor?

Elsősorban díszítőértékük alapján választottam. Ha már leváltjuk a fenyőfákat, amelyek markáns utcaképet alkotnak, helyettük nagy díszítőértékű, levelükkel, virágukkal díszítő fák kerüljenek be. A fáknak a nagy része elöregedett. Hiányos a fasor. Vannak szakaszok, ahol nincsen fasor. Felmerült a lakosság részéről, hogy évek óta nem maradt meg náluk semmi. Nem elég az, hogy figyelünk a közművekre, a díszítőértékre, hanem a talaj adottságokat is meg kell vizsgálnunk, ahol az a tapasztalat, hogy nem maradnak meg a fák meg a növények.

Milyen módon lehet megvizsgálni a talajt és hogyan végzik azt?

Talajfeltárással. Ez egy olyan talaj vizsgálat, amiben megnézik a talajnak a termőképességét. Hogy milyen életerő van a talajban: semleges, savanyú, meszes talajról van-e szó. Ennek milyen a mértéke, a pH-ja. Az is lehet, hogy csak helyenként van gond a talajjal. A helyi problémákat kellene feltárnunk, melyek azok a házak, zöld sávok ahol gond van.

Milyen jellemzőket vett figyelembe a fák kiválasztásánál? Gondolok például a fák kiterjedésére, méretére, színére, virágzatára, termésére, utca összképére.

Ez valóban egy igen összetett feladat kiválasztani egy útszakaszra az odaillő fafajt. Adott, hogy nagyon hosszú, 1,2 km-es szakaszról van szó. Ha autóval megyünk végig rajta, ne legyen unalmas. Mind a lomb tömegével, színével, virágzatával, illatával számolnunk kell. Arra is próbáltam törekedni a kiválasztásnál, hogy olyan fafajok kerüljenek be, ami ritkaság. Ami itt eddig nem volt, de már kezd felfutóban lenni más településeken; tehát már van tapasztalat.

Született-e döntés ezen a lakossági fórumon, hogy milyen fák kerüljenek kiültetésre a Kossuth utcán?

A jelenlévők- mivel az utcának csak nagyon kis része vett részt sajnos-, elmondták, hogy mely fafajok tetszenének nekik. A bemutatott több variáció közül, kiválasztották, melyik oldalra milyen fák kerüljenek. Mivel elég hosszú az út, a körforgalomtól az Acsádi útig díszkörte lenne, az Acsádi úttól a Forrás Üzletházig japán díszcseresznye, annak is a bordó levelű változata. A páratlan oldalon végig gömbkőris lenne ültetve. Legyen egy fafaj, ami végig összekapcsolja ezt a két szakaszt. Most erre jutottunk ezen a fórumon.

Lehet-e tudni az utcán lévő diófáról illetve a cserjék sorsáról?

A diófa nekem szívügyem volt, hogy megtartsam. Lehet, hogy nem fog megmaradni, ha a lakosság az Önkormányzattal közösen úgy dönt, hogy útban van. Egy olyan szép színfoltja ennek a hosszú útnak, hogy  szakmailag megtartanám. Az aljnövényzetet a cserjeszintben, az aranyvesszőt és a gyöngyvirágcserjét és egyéb cserjét attól függően, hogy mennyire vágható vissza, mennyire zavarja az ott élő lakosságot, megvizsgáljuk. Végignézzük még egyszer a terveket, és a cserjeállományban is megnézzük, mi maradhat. Nem akarjuk lecsupaszítani az utcát. A fakivágással már így is jelentősen meg fog változni az utcakép. Hiányozni fognak az első években a fenyőknek a lombtömegei. De amit lehet, megtartanánk. Különösen azokon a szakaszokon, ahol a közművek vagy sávszélesség miatt fát nem tudunk telepíteni.

 

 

Szerző: Simon Tünde

Kapcsolódó galéria:
Vissza a kategória oldalra

» Büki Iparos Bál 2024 | 2024. 01. 09.

» Adventi hét Bükfürdőn a Termál téren december 15-16. és 18-21. között | 2023. 12. 11.

» Gyereknap Bükfürdőn 2023. május 28-án! | 2023. 05. 22.

» Tisztítsuk meg együtt a várost! | 2023. 03. 22.

» Kincstári ügyintézés helyben | 2022. 11. 07.

» Népszámlálás 2022 | 2022. 10. 11.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés