Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Fejlődő telep és települések

1,7 milliárd forintból bővül a büki szennyvíztisztító telep, amelyre így négy környékbeli település, Acsád, Meszlen, Vasszilvágy és Vát is ráköthet. Ezeken a településeken a több mint másfél milliárdos keretből épül ki a szennyvízelvezető csatornahálózat is.

 

 

Hamarosan elkezdődik a büki szennyvíztisztító telep bővítése - jelentette be dr. Németh Sándor polgármester a fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón. De nemcsak Bük örülhet, hanem Acsád, Meszlen, Vasszilvágy és Vát is, hiszen ezeken a településeken a fejlesztés részeként kiépítik a szennyvízelvezető hálózatot, amelyet bekötnek a büki tisztítóba.

Az öt érintett település közti első konzorciumi megállapodás 2016 októberében kötettett, azóta zajlott az előkészítő munka. Jelenleg a vízjogi létesítési engedélyezési tervdokumentáció készítése zajlik, ha az engedélyt megkapják, akkor a nyár második felében elkezdődhet a tényleges kivitelezés.

Szabó József, Vasszilvágy polgármestere a négy kistelepülést képviselve vett részt az eseményen, ahol elmondta: több mint 20 éve várnak arra, hogy összközműves lehessen a falu. A hosszas előkészítő munka és a kitartás mostanra meghozta gyümölcsét: a magyar kormány és az Európai Unió támogatásával megvalósulhat a szennyvízrendszer kiépítése. Külön öröm a négy kistelepülésnek, hogy az önrészt is átvállalta a kormány, így egyáltalán nem terheli a költségvetésüket a beruházás. Nem kis összegek ezek: Vasszilvágy esetében 38,6 millió forint, ennyi Bük önrésze is. Acsádnak 50 millió forint, Vátnak 44 millió, Meszlennek 21,2 millió forint az önrésze - de ezt sem kell az önkormányzatoknak fizetni.

A négy település szennyvízelvezetését és a büki tisztítótelep fejlesztését csak az első lépésnek nevezte Rádonyi László, a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatója. Szerinte a távolabbi községek számára - például Simaság vagy Bő - is megnyílik a rákötés lehetősége. Hangsúlyozta, hogy 2 ezer embernek lesznek kényelmesebbek a mindennapjai. A kivitelezési szerződést megkötötték, már csak a megvalósítás van hátra.

De persze nem elég, hogy a településeken kiépülnek a vezetékek, a lakosoknak is rá kell köttetni házaikat a rendszerre. Szabó József polgármester azt mondta: a falvakban szorgalmazni fogják, hogy egy éven belül minden háztartásba legyen bevezetve a szennyvízcsatorna. Az új rendszer megépítésével csaknem 2000 vidéken élő ember mindennapjai válhatnak komfortosabbá.

A tájékoztatón részt vett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki kiemelte: Bük sokat fejlődött az elmúlt négy év alatt. A gazdaság területén a Nestlé 20 milliárdos beruházása jelentette a legnagyobb előrelépést, de a turisztika területén is számos fejlesztés történt, amelyek közül a legjelentősebb a gyógyhelyfejlesztésekre nyújtott 1 milliárd forintos támogatásból valósul meg. Mindemellett nagyon fontos, hogy Bük amikor csak lehet, bevonja a fejlesztésekbe a környéken lévő kistelepüléseket is, így nemcsak a város, hanem az agglomerációja is folyamatosan fejlődhet.

 

 

Szerző: vdk
Vissza a kategória oldalra

» Büki Iparos Bál 2024 | 2024. 01. 09.

» Adventi hét Bükfürdőn a Termál téren december 15-16. és 18-21. között | 2023. 12. 11.

» Gyereknap Bükfürdőn 2023. május 28-án! | 2023. 05. 22.

» Tisztítsuk meg együtt a várost! | 2023. 03. 22.

» Kincstári ügyintézés helyben | 2022. 11. 07.

» Népszámlálás 2022 | 2022. 10. 11.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés