Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Bükön méltóan ünnepelték az 1956-os forradalmat

Bükön az október 23.-i megemlékezés három részből állt. Először felavatták Nagy Csaba művész köztéri alkotását, majd Koltay Gábor méltatta az ünnepet a koszorúzás előtt, végül az iskolások műsora zárta az ünnepet.

 

A Polgármesteri Hivatal mellett kezdődött a rendezvények sora. Felavatták Nagy Csaba Munkácsy-díjas képzőművész Idősíkok című kompozícióját. A Büki Női Kar műsorát követően Dr. Németh Sándor polgármester avató beszédében utalt rá, hogy a település lakói mindig is tisztelték a múltat, de könnyen fogadták be az újat. A köztéri alkotás a település 750. évfordulójára készült, mint ezt a művön megjelenített felirat és évszámok is jelölik.

 A kompozíció főalakja,- egy embert ábrázoló szobor – különleges technikával készült. Hiszen a szobor nem egy tömör anyagból készült mű, hanem a lapokból álló, összeszerelt részeket levegő töltik ki. Az egyedülálló, különleges technika összeköti a jelent a múlttal, de a technikai megvalósítás már a jövőbe mutat.     Az elkészült művet Bordács Andrea, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti Intézetének igazgatója méltatta. Beszédében elmondta, hogy Nagy Csaba a Bükfürdőn lévő Organikus pont elnevezésű alkotása után a városban ismét egy izgalmas, nem szokványos térplasztikát hozott létre. Az áttört minták, az emberalak az időtlenséget, a generációk egymásutániságát jelképezik. A mű megjeleníti a település történetét is.

Ezt követően Jász László plébános és Simon Réka lelkész áldották meg a műalkotást.

Mihály Péter színművész Ady Endre Dalok a labdatérről című versét szavalta.

 

A templomkertben folytatódott az ünnepség, ahol a Himnusz  közös elénekelését követően Udvardi Zita Dinnyés József Jó reggelt Magyarország dalát adta elő saját gitár kíséretével.

 Koltay Gábor rendező mondott emlékező beszédet 1956-ról.

A Balázs Béla díjas Érdemes művész az 1956-höz kötődő saját családi élményiből emlékezett. Mint sok családnál náluk is a menni vagy maradni volt a legfontosabb kérdés 1956-ban. Végül maradtak. Másik élménye, hogy édesapja bár nagy fotós volt, a forradalmat követően a fényképeit elégette, hogy ne tudják ellene felhasználni. A gyermek Koltaynak azért sikerült         néhányat megmentenie. Majd a rendező az elmúlt időszak változó megítéléséről a beszélt, hogyan alakult át az 1956-os ellenforradalomból népfelkelés, majd forradalom. Beszélt Nagy Imre történelmi ívű változásáról, hogyan vált a kommunistából a változások vezetője. Vajon miért nem lehet a mai napig a köztévében bemutatni a Nagy Imre perről készült filmet?  A rendező a hazánk megmaradásunk nagy kérdéseiről is beszélt. A fogyó magyarság nagy kérdése.  a rendszerváltást követően lesz e összmagyar nemzeti konszenzus? Értékelni kell a történelmünket, közelíteni kell 1956 szellemiségéhez.

Az ünnepi beszédet követően a város vezetői, az intézmények és civil szervezetek képviselői koszorúztak.

 

Az emlékezések sora a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola műsorával folytatódott. Hárominé Orbán Erika igazgató helyettes köszöntő mondatait követően az iskolások adták elő színvonalas műsorukat. A műsor keretében az iskolások közösen énekelték a Ha én rózsa volnék… kezdetű dalt, és az iskola összes diákja a feje fölé emelve egy-egy színes táblát az 1956-ra emlékező lyukas nemzeti zászlót hozták létre.

A diákok a műsorukért méltán kaptak nagy tapsot.

 

Szerző: varga

Kapcsolódó galéria:
Vissza a kategória oldalra

» Büki Iparos Bál 2024 | 2024. 01. 09.

» Adventi hét Bükfürdőn a Termál téren december 15-16. és 18-21. között | 2023. 12. 11.

» Gyereknap Bükfürdőn 2023. május 28-án! | 2023. 05. 22.

» Tisztítsuk meg együtt a várost! | 2023. 03. 22.

» Kincstári ügyintézés helyben | 2022. 11. 07.

» Népszámlálás 2022 | 2022. 10. 11.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés