Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

40 éve lett önálló a Büki Gyógyfürdő Vállalat

Bük határában hévíz kincsre leltek. A feltárt hévíz hasznosítása Vas megye és Bük község vezetőinek jelentős problémát okozott. Elhatározták, hogy fürdőt építenek a kút környékén. 1962. év augusztusától már idényjellegű hévízfürdője van a településnek a fejlesztés és üzemeltetés számtalan gondjával. A környékbeliek hamar észrevették a hévíz gyógyító hatását, a fürdőzők létszáma egyre nőtt. Eleinte a Községi Tanács, majd azután 12 évig a Vas megyei Víz- és Csatornamű Vállalat szakemberei látták el az üzemeltetői feladatokat, akik nagy gonddal fejlesztették a fürdőt és környékét. Egyre növekedett a fürdő medencék száma, az öltözők, a parkterület kapacitása. 1972. októberre megépült a fedett fürdő, ezáltal már éven át fogadhatták a fürdővendégeket, megszűnt az idényjelleg. 1975. évben már közel 400 ezer fürdőző látogatója volt a gyógyfürdőnek.

A nagy hazai és külföldi érdeklődés, a növekvő vendégforgalom és az újabb feladatok megvalósítása új szervezeti formát igényelt. Ezért a Vas Megyei Tanács az 1971. évi I.sz. törvény 10. § c) pontjában biztosított hatáskörénél fogva 1976. január 1-i hatállyal létrehozta a Büki Gyógyfürdő Vállalatot. Feladata a meglévő gyógymedencék üzemeltetése, karbantartása, valamint az ezzel kapcsolatos fürdőszolgáltatási igény kielégítése. A gyógyfürdő üzemelésével összefüggő létesítmények fejlesztése. A gépkocsi parkolók kezelése, a büki gyógyvíz palackozása és forgalmazása. Reklám, propaganda és információs szolgálat ellátása. A gépkocsi parkolók kezelése, a büki gyógyvíz palackozása és forgalmazása. Bük-fürdő üdülőterület fejlesztésében való közreműködés. A feladatok között szerepelt továbbá Bük-fürdő üdülőterület fejlesztésében való közreműködés, a Vas megyei Idegenforgalmi Hivataltól üzemeltetésre átvett Éva kemping és motel, az épülő Hotel Bük felügyelete, valamint a község északi részén lévő Kastélyszálló is

A Büki Gyógyfürdő Vállalat menedzsmentje az első évben a gyógyfürdő nyári csúcsidényre való felkészítését tartotta a legfontosabbnak üzemelés biztonsági és karbantartási szempontból. A lelkes, alkalmazotti és fizikai állományú dolgozókkal karöltve sikeresen helytálltak a fürdőszolgáltatás, vízellátás, távhőszolgáltatás, egészségügyi és kereskedelmi tevékenységeknél. A következő években már a fejlesztések terveztetésével és a lebonyolításával is foglalkoztak a napi teendőkön kívül. A régi igények fokozatos teljesítésével a gyógyfürdő és környéke egyre jobban kiépült.

A VÁTI tervező kollektívája a fejlesztési elképzeléseknél elsődlegesen a hévíz és anyagi bázisokra támaszkodtak, ugyanakkor figyelembe vették „A termálvíz üdülési és idegenforgalmi hasznosításának tervezése 1977.” című ENSZ által támogatott regionális fejlesztési programot. 1980-as években a VITUKI hidrogeológus munkatársai vizsgálták Bükfürdő környékének hévíz-földtani és mechanikai adottságait.                                                                                                                                                                                                                     A büki gyógyvíz jó hírét egyre többen ismerték és megtapasztalták annak jó hatását. Reumatológus szakorvosok gyógyították a betegeket.  A gyógy szolgáltatás 1976. év őszén a fedett fürdőben további helyiségekkel bővült. Ekkor már víz-alatti sugármasszázs, súly-, és kádfürdőn túl további masszázs helyiségek és gyógytornaterem is rendelkezésre állt. A vállalat a gyógyfürdő mellett egy önálló fizioterápiás szakrendelőt építtetett, melyet átadott a Szombathelyi Markusovszky Kórház Rendelőintézet, részére.

1976. évtől fokozatosan, majd ugrásszerűen nőtt az éves vendégforgalom az új szállodák, panziók üdülők megépítésével. Egyre nagyobb lett az igény hideg vizes medencékre, ezért 1980-ban egy 50 m-es úszómedencét, később víztisztító berendezéssel és 1984-ben egy új gyermekmedencét is üzembe helyeztünk, a vendégek nagy örömére. A parkterületen öltöző kabinokat építettünk.

A Büki Gyógyfürdő 25. éves jubileumát a Szabadidő Központ avatásával kapcsolták össze. Az avatáson a meghívott vendégeken kívül a Büki Gyógyfürdő Vállalat vezetői és dolgozói vettek részt. A megyei tanács elnöke az Alkotmány napi megemlékezés után felelevenítette a fürdő negyedszázados történetét. „Kevesen hittek abban, amikor átadták az első medencét, hogy Bük-fürdő néhány évvel később országosan, sőt külföldön is ismert és kedvelt fürdő- és üdülőhely lesz. Akik magukénak érezték és érzik a fürdőt, sokat tettek és tesznek ma is a gyarapodásáért, s ezért mindenkinek köszönet jár.”

A 80-as évek második felében az éves vendégforgalom tovább növekedett és tartósan meghaladta a 900 ezer főt. A gyógyfürdő kapacitása egyre kevésbé bírta különösen tavasszal és ősszel a napi forgalmat. A megyei vezetés belátta, hogy további hévizes medence épüljön a fedett fürdő mögötti területen. Ennek hévízellátására új termálkút fúrására került sor.

A Büki Gyógyfürdő Vállalat szakemberei és dolgozói jól együttműködve igyekeztek a gyógyfürdő fejlesztését és üzemeltetését magas színvonalon elvégezni. Lehetőségük volt a magyarországi és külföldi fürdők kialakítását, működését tanulmányozni, akár csereüdültetések folyamán. Mindig igyekeztek a gyógyfürdő hírnevét megőrizni, a vendégeket vendégszeretően, kedvesen fogadni, kiszolgálni. Munkatársak, kollégák, családok működtek együtt a vállalat különböző területein erősítve fürdőszolgáltatás növekvő minőségi színvonalát, a műszaki biztonsággal együtt. A dolgozói kirándulások, sportesemények, vetélkedők, bálok stb. szolgálták a jó munkahelyi kapcsolatok kialakulását.

A két tulajdonos önkormányzat ülése döntött a Büki Gyógyfürdő Vállalat zártkörű részvénytársasággá történő átalakulásáról. A negyven évvel ezelőtti eseményt felidézve és a vállalat munkatársainak 17 éves tevékenységét megköszönve íródott a visszaemlékezés. Ezzel a döntéssel befejeződött a Büki Gyógyfürdő Vállalat tevékenysége, a gyógyfürdői feladatokat 1993. január 1-től a Büki Gyógyfürdő Zrt. végzi.

                                                                                                                     Pup Vilmos

Vissza a kategória oldalra

» Büki Iparos Bál 2024 | 2024. 01. 09.

» Adventi hét Bükfürdőn a Termál téren december 15-16. és 18-21. között | 2023. 12. 11.

» Gyereknap Bükfürdőn 2023. május 28-án! | 2023. 05. 22.

» Tisztítsuk meg együtt a várost! | 2023. 03. 22.

» Kincstári ügyintézés helyben | 2022. 11. 07.

» Népszámlálás 2022 | 2022. 10. 11.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés