Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

15 éves a büki mentőállomás - ünnepi megemlékezés, könyvbemutató

Közel húsz évvel ezelőtt a büki háziorvos, Dr. Szalai Ferenc ötletére az akkori büki polgármester Dr. Szele Ferenc és Dr. Puskás Tivadar, a Vasi Mentőszolgálat akkori vezetője kezdeményezte, hogy a már híres fürdőtelepülés önálló mentőállomást kapjon. Hosszabb levelezés, fejtörés után kitalálták, hogy az állomás felépítését nem központi beruházásból építik fel, hanem a helyi önkormányzat vállalja ezt magára. A mentőállomás megvalósításakor, az átadáskor már Horváth Lajos volt a polgármester, s a közben tragikusan elhunyt Dr. Szalai Ferencnek egy emléktáblát avattak az épület bejáratánál, „ Álma megvalósult” felirattal.

15 évvel az avatás után, a mai napon ünnepelni és emlékezni jöttek össze az egykori építők, megvalósítók, a jelenlegi használók. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely város polgármestere idézte fel az ötlettől a megvalósulásig terjedő időszakot. Amikor a helyi és a megyei erők összefogásából jöhetett létre a büki mentőállomás, a hétvégi ügyeleti rendszer. Dr. Szele Ferenc arra emlékezett, hogy a megyei szervezettel együtt elérték Bükre ne vonatkozzon az akkori központi mentőállomás beruházási stop. Horváth Lajos elmondta, hogy a települési beruházás alapkő letételénél még az akkori miniszter is jelen volt. Bár a fővállalkozó budapesti cég volt, de egy helyi önkormányzati vállalkozásnak köszönhetően határidőre, jó minőségben készült el az épület, amelynek része lett a mentőállomás. Dr. Lorántffy Mária regionális igazgató ebben az időben még Szombathelyen dolgozott, és visszaemlékezésében elmondta, hogy örömmel vettek részt az akkori avatón, s akkor még csak reménykedtek benne, hogy Szombathelyen is egy új mentőállomás épül. Az igazgatóasszony arról is szólt, hogy jelenleg egy TIOP pályázat keretén belül 22 új mentőállomás épül, minden állomás két-két új sárgaszínű mentőt kap, s megfelelő személyzettel látják el ezeket az állomásokat. Kenyeri Ferenc mentőállomás vezető ismertette a büki állomás feladatait, a két mentőkocsi milyen területeken dolgozik. Külön kihívást jelent, hogy az üdülővárosban sok a külföldi vendég, olyanok is, akik csak saját anyanyelvükön kommunikálnak, így az ő ellátásukat ez megnehezíti. A megyehatáron is átnyúlik a büki állomás tevékenysége.                                                   Dr. Németh Sándor, Bük város polgármestere a helyi és a megyei szervezetek együttműködését emelte ki, amely jellemző volt az épület megvalósításakor is, és napjainkban is. Az ünnepi köszöntőket követően megkoszorúzták Dr. Szalai Ferenc emléktábláját, majd a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtárban bemutatták az „…álma megvalósult…”A Büki mentőállomás másfél évtizede című kiadványt. A kötet szerkesztői Lendvai Rezső és Kenyeri Ferenc.

Közben a helyi Csodaország Óvoda lurkói már birtokba vették, kipróbálták a kiállított két mentőautót. Ismerkedtek az eszközökkel, a műszerekkel, még a szirénát is kipróbálhatták. Reméljük, a gyerekek csak ilyen bemutatókon ismerik meg belülről a járműveket.

 

booked.net

» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés