SZENT MIHÁLY NAPI FŐZŐVERSENY
A Szent Mihály Napi Forgatag keretében lecsófőző versenyt rendeztek szombaton délelőtt Bükön a Gárdonyi utcai füves területen. A megmérettetésre helyi csoportok jelentkezését várták, a végeredményt egy 4 tagú zsűri kóstolta és bírálta.
7 csapat kapott kedvet a lecsófőzésre. A díszítőművészeti szakkör hölgyei, a horgászegyesület, a nyugdíjas klub, a BTK, az Iparos kör, Toma és csapata, és a Városvédő és Szépítő Egyesület. Fél 10-kor volt egy megnyitó, kiosztották az alapanyagokat, majd 10 órakor kezdetét vette a főzés. Közben a Répcementi Férfikar énekelt.
Ahogy főtt a lecsó, úgy nőtt a hangulat. A BTK csapatától a receptet is megtudhattuk. Dániel Tibor, aki a sakkozókat is vezeti, most a főszakács szerepében sorolta a jó lecsó titkát: 750 gr zsír, 750 kocka hagyma, 750 karika zöldpaprika, 750 paradicsom szelet, 750 gr császárszalonna, 750 gr lángolt kolbász, 750 gr rizs, 750 szem fűszerpaprika, a kondér, meg a tüzifa.
A BTK főszakácsa nemcsak a receptet árulta el. Még egy verset is írtak.
A csupa hölgyekből álló díszítőművészeti szakkör a szombati eseményre a Fürge ujjak nevet vette fel. A lecsó mellé egy különlegességgel is készültek. Kürtős kalácsot is sütöttek a lecsó mellé, abban tálalták a zsűrinek a kóstolót.
Az eredmény kihirdetése előtt Tóth Tamás a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár igazgatója, az esemény főszervezője bemutatta a 4 fős zsűrit. Bírált Giczi Nikoletta a Kulturális Bizottság elnöke. A média képviseletében Barasics Edina a Trió tv munkatársa. A zsűri elnöke Gelle József volt. Kóstoló volt még Hetyési Balázs, aki már a város bora választáson is zsűrizett.
A zsűri a színházteremben kóstolgatta a 7 féle lecsót. Mind hét fajta étel különbözött ízében és a tálalásban. Mire megszületett az eredmény, addigra kint a főzőtéren már a tetőpontjára ért a hangulat. Tóth Marcell húzta harmonikáján a talpalávalót. Volt, aki már nem csak énekelt, táncolt is.
A zsűri véleményét Barasics Edina tolmácsolta. Az eredményhirdetésen minden csapat kapott egy oklevelet a Giczi Nikolettától. A dobogós csapatok egy fatál készletet kaptak még az oklevél mellé. Harmadik helyezést ért el 27 ponttal, az Iparos kör. Második lett 28 ponttal a Büki TK csapata. Az idei legfinomabb lecsót a hölgyek, a Fürge ujjak csapata főzte, kiérdemelve ezzel a képzeletbeli dobogó legfelső fokát.
Egy vándorkupát kaptak. Ők is megkapták a fatál készletet és egy ajándék kosarat, Bük város polgármesterétől.
A zsűri díjazta még a legszebb tálalást, amit Toma és csapata készített el.