Répce-vidék nyíló virága

Répce-vidék nyíló virága – Napvirág Együttes

A Répce-vidék Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma 2015-ben a „Répce-vidék nyíló virága” díjat alapította. Az alapítvány célja, hogy a Répce-vidéken élő és a Répce-vidék kultúráját, hagyományait ápoló iskoláskorú tehetséges tanulók és mentoraik elismerést kapjanak értékőrző tevékenységükért. A Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Szakközépiskola idei tanévzáró ünnepélyén Benkőné Klára Júlia, a kuratórium elnöke ismét díjat adott át az 1-4. évfolyamos korosztályban. A vidék népzenei hagyományainak megőrzéséért és ápolásáért a Napvirág Együttes, és mentoruk Pintér Anikó vette át a megérdemelt üvegrózsát.

A NAPVIRÁG EGYÜTTES a büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár kereteiben működő 6 – 10 éves kisdiákokból álló művészeti csoport 2014-ben alakult. Kezdetben hat kislány – azóta is oszlopos tagjai a csoportnak - énekelte együtt a játék- és gyermekdalokat. A csoport létszáma folyamatosan bővült, hiszen megtetszett a barátnőknek is a szereplés, az új dalok tanulása, ismerete, így egyre többen jöttek énekelni. Anikó nagy örömére két fiatalember is erősíti bátor hangjával, biztos kiállásával a csörfös, lelkes kislányokat. A lelkesedésük, elhivatottságuk, kitartásuk megvan, rendszeresen, szorgalmasan járnak gyakorolni, tudják, ezáltal válik még biztosabbá kiállásuk, még csengőbbé, erőteljesebbé a hangjuk, válnak igazi énekegyüttessé.

A játékdalokat az évek múlásával felváltották a népdalcsokrok. Először szűkebb hazánk, Vas megye népdalkincsét ismerték meg, tanultak belőle csokrokat, de kitekintettek a környező tájegységekre is, hogy az ott élő népek dalait is megismerjék, énekeljék. Nagyon szeretik a vidám, humorral átszőtt dallamokat, azokat talán még magabiztosabban, lelkesebben éneklik.

Az iskolai ünnepségek állandó szereplői. Nem csak népdalokkal színesítik a megemlékezéseket, ünnepi alkalmakat, de a műdalokban is otthon vannak, szívesen énekelik azokat is. A városi rendezvényeken és a környező településeken is egyre jobban megismerik a kis csapatot. Legyen kiállítás vagy piacnyitó, kedves színfoltként megjelennek a piros pántlikás, piros szoknyás apróságok, hogy szép hangjukkal megmutassák nagyságukat, elvarázsolják a közönséget. A csoportnak nagyon sok sikerben volt az elmúlt években is már része. Ahol elindultak, onnan általában arany- vagy ezüstminősítés nélkül nem tértek haza. Eddig elért sikereik is nagyon bíztatóak, de előttük a pálya! Kitartó szorgalmuknak, elkötelezettségüknek biztosan meg lesz a gyümölcse, nagyon büszkék leszünk rájuk versenyeredményeikért!

A Napvirág Együttes jelenlegi tagjai:

Gángó Regina, Gerencsér Emil, Gosztonyi Gréta, Hajdó Jázmin Róza, Horváth Regina,

Karcsics Kitti, Landauer Emma, Németh Kata, Spilenberg Maja, Tóth Bálint, Varga Boglárka, Várkonyi Noémi

. Pintér Anikó és népdalosai örök közös hitvallása:

„Születnének bár újjá, erősödnének bár fel népünk ezerhangú orgonáján a feledés mezsgyéjéről visszaidézett ősi dallamaink.” (Békefi Antal)

                                                                      Baloghné Simon Erika

Vissza a kategória oldalra

» KSH felmérés Bük településen | 2018. 03. 20.

» Karácsonyi adománygyűjtés! | 2017. 12. 02.

» Fogyasztóvédelmi előadás | 2017. 11. 06.

» Pályázat Panzió fejlesztésre! | 2017. 10. 12.

» RENDŐR-ROMA SPORTNAP BÜKÖN | 2017. 09. 27.

» Bük Város Bora verseny | 2017. 07. 20.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Szolgáltatók
Büki időjárás
MA 04.24.
Holnap 04.25.
H.Után 04.26.
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentése
Hírlevél
Amennyiben szeretne naprakész lenni városunk mindennapjaiból, iratkozzon fel hírlevelünkre az alábbi űrlap segítségével.
Szavazás
A legutóbbi szavazás eredménye:

Hogy tetszik Önnek a megújult Bük.hu?Eredmények
Bük város a Facebook-on