Menu
Eseménynaptár
« »
» Aktuális események  
Hirdetés

Megünnepelték a 150 éves vasúti vonalat

 1865. szeptemberében indult meg a vasúti közlekedés a Sopron–Bük-Szombathely–Nagykanizsa vasútvonalon. A jubileum alkalmából emléktáblát avatott a GYSEV Zrt. vezérigazgatója és Bük város polgármestere a büki vasútállomáson.

1865. szeptember 20-án adták át a másfélszáz kilométeres vonalat, a vonatforgalom szeptember 21-én indult meg. A vonal munkálatait a Császári és Királyi Szabadalmazott Déli Állam-, Lombard-Velencei és Közép-Itáliai Vasút Társaság, ismertebb nevén a Déli Vasút Társaság végezte. 150 év elteltével megemlékeztek a büki állomáson az évfordulóról.

A Répcementi férfikar fogadta az ünneplő közönséget, egy büki népdallal.

 „ Felsőbüki vasútállomáson, áll a gőzös, áll a negyedik vágányon,

az elsőnek, jaj, de füstöl a kéménye, azzal visznek az orosz határszélre……”

Dr. Németh Sándor, Bük város polgármestere köszöntötte a megemlékezőket. Köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt másfélszáz év vasút története és Bük története szorosan összefonódik. Bük vasútállomása a helyieknek és a környékbelieknek is lehetőséget ad a szombathelyi, soproni iskolába járáshoz, munkavállaláshoz. Kiemelte a város és a GYSEV jó együttműködését.

Az ünnepségen Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója a vasúttörténetéről, gazdasági és szociális szolgáltatásairól is beszélt.

„Ha visszatekintünk 150 évvel ezelőttre, amikor megépült a vasútvonal, 1865-ben, 1869-ben nyílt meg Bükön a cukorgyár, amelynek a működéséhez elengedhetetlen volt a vasút. Az ezt követő évtizedekben is rengeteget tudott hozzáadni a vasút a település fejlődéséért. De igaz ez a jelen időre is, együtt gondolkodunk és nem régiben vezettük be azt a termékünket, amely szerint a fürdőbe vonattal érkező vendégeinket egy kombinált jeggyel visszük el a büki fürdőbe, ezzel is egymást tudjuk segíteni, egymást tudjuk erősíteni.”                                                            

Az ünnepi megemlékezéseket követően Kövesdi Szilárd és Dr. Németh Sándor leleplezte az emléktáblát, melyen az is szerepel: A vasútvonal és az állomás 150 éve szolgálja Bük fejlődését.

A feldíszített mozdony és vonat tovább indult, mert Szombathelyen és Nagykanizsán is megemlékeztek a 150 évvel ezelőtti vasúti építőkről.

 

Szerző: varga

Kapcsolódó galéria:
Vissza a kategória oldalra

» 2024. április 24-én szakaszosan áramszünet várható a Búzavirág soron és a Termál körúton | 2024. 04. 03.

» KSH önkéntes adatfelvétel | 2024. 03. 26.

» Szerves trágya kijuttatása | 2024. 02. 22.

» KSH felmérés Bük településen | 2024. 02. 02.

» Zöldudvarban fogadható hulladékok napi/éves kvótája | 2024. 01. 12.

» Közösség tájékoztató előadás 2023.12.19 -én a lakosság számára megnyílt napelemes pályázati lehetőségről | 2023. 12. 15.

» Archívum

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb szaunavilága és különleges Medical Wellness Centruma várja Önt, mely minden korosztály számára tökéletes kikapcsolódást nyújt. A 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat.

» TOVÁBBI HÍREK A FÜRDŐRŐL
Büki időjárás
booked.net
» Részletes időjárás
Valuta árfolyamok
» További árfolyamok Befektetési lehetőségek Büki közvilágítás hiba bejelentéseA nők társadalmi elfogadottságának elősegítése a répcementi turizmusban (EFOP-1.2.9-17-2017-00038)
Hirdetés
E-Ügyintézés